Медия без
политическа реклама

Депутатите излизат с решение в четвъртък за кандидат-премиера на ИТН

Председателят на парламента Ива Митева по-рано не допусна дебат за оттеглянето на Пламен Николов

11 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

След два председателски съвета и изслушване на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева, депутатите все пак ще опитат да оправят юридическата каша около оттеглянето на кандидат-премиера и проектокабинета на "Има такъв народ". В четвъртък сутрин ще бъде предложен проект за решение, който ще бъде първа точка в дневния ред, обяви след втората среща при шефа на НС адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се. БГ. Ние идваме!"

"Трябва да има краен акт на Народното събрание, да има решение, което да бъде гласувано и което да е максимално грамотно", обясни пред репортери Хаджигенов, като подчерта, че депутатите за пръв път са изправени пред "този прецедент и трябва да бъде изигран изключително внимателно".

"Актът на президента е краен, стабилен, топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва, за да се финализира процедурата", добави той.

По думите му от ИТН са изразили опасения по време на съвета, че може да се стигне до гласуване на кандидатурата Пламен Николов за премиер. "Никой не може насила да стане такъв", каза с усмивка депутатът от ИБГНИ.

"Взехме решение, че ще има представен в пленарна зала проект на решение за това, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран", допълни от своя страна шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

ОТКАЗ

В началото на пленарния ден обаче председателят на Народното събрание Ива Митева отказа възможността да се проведе дебат в пленарната зала по номинацията на Пламен Николов и за проектокабинета. Предния ден Николов обяви, че оттегля съгласието си да оглави правителство, което бе използвано от Митева като аргумент, за да отклони искането да се обсъди странната ситуация, в която изпаднаха политиците и институциите, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му ще оттегли предложението си.

Кандидат-премиерът на "Има такъв народ" Пламен Николов реши чрез "Фейсбук" да обяви какви са личните причини, заради които се отказва от съставянето на правителство в мандата на партията му.

Интересното беше, че искането за дебат дойде от ГЕРБ-СДС. Депутатът Александър Ненков поиска думата, когато Митева обяви проектопрограмата за седмицата, в която най-важната тема отсъстваше. "Не знам дали си даваме сметка, но сме на път от политическа криза да прераснем в конституционна такава", обърна се Ненков към шефа на парламента.

Тя обаче скоростно му отне думата и изчете отново постъпилото вчера заявление за отказ от Пламен Николов. Митева посочи, че няма направено предварително предложение от народни представители или парламентарни групи за подобна точка в програмата. Затова подложи на гласуване дневния ред така, както го беше обявила. А останалите депутати мълчаливо го одобриха.

 

ПРАЗНИ ЗАКАНИ

Замълчаха си и от парламентарната група на "Изправи се, БГ! Ние идваме", които по-рано заявиха, че ще настояват да се проведе дебат за правителството по време на днешното пленарно заседание на Народното събрание.

"Конституционната процедура трябва да се завърши и да има дебат за кабинета в залата", коментира депутатът от коалицията Николай Хаджигенов. А адрес на партията на Трифонов той остро заяви: "Ако има някой, който упражнява произвола, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи. Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протестът, не те."

Хаджигенов заяви също така, че ще бъде направен опит за съставяне на кабинет с третия мандат. Ако той бъде връчен на "Изправи се БГ! Ние идваме", от парламентарната група ще предложат да бъде оставена част от служебния кабинет, както и да се гласува едногодишна програма. След нейното изпълнение ще последват нови избори. Сходни идеи имат и от "Демократична България".

Демократична България" също няма да подкрепи предложения от "Има такъв народ" проект на кабинет. Това съобщи съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов в парламента. Решението е взето с единодушие от трите партии, влизащи в ДБ, и от парламентарната група.

 

НА ВХОДА

При влизането си в сградата на Народното събрание повечето депутати бяха лаконични. "Те можеха да се държат партньорски, но се държаха като предатели. Отговорността е тяхна. Толкова им е акълът", заяви троснато председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък опита да прояви чувство за хумор: "Имаме ясна позиция, когато имаме какво да гласуваме. Да разсъждаваме върху предположения... Добре, ще направим един семинар, ако е необходимо. Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване. В момента няма такава ситуация."

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, който след предните избори бе кандидат за премиер, нито потвърди, нито отхвърли възможността партията му все пак да се опита да състави кабинет с мандата, който ще получи. Като втора политическа сила ГЕРБ ще получи шанс да предложи правителство, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви вчера, че оттегля проектокабинета си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията ще върне веднага мандата, ако го получи. Митов обаче каза пред репортери следното: "Ще преценим как да действаме в тази ситуация, която е безпрецедентна. Още не ни е даден мандат, за да го връщаме. Ще трябва да видим какви са настроенията и намеренията на останалите партии. Създадената ситуация има един единствен сценарист и той се нарича Румен Радев. Не знаем какво ще се случи днес и какво ще се случи с втория мандат, но за никого не е добре да има нови избори", заяви Митов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък коментира, че "Дeмoкрaтичнa Бългaрия" прoдължaвa c лoшия cтил, кoйтo ни e дoвeл дo тук. "Призoвaвaм ги, тъй кaтo трeтият мaндaт e критичeн, дa ce уcпoкoят, дa нe прeдпocтaвят нeщaтa, дa нe пocтaвят уcлoвия прeдвaритeлнo", настоя тя.

Тя зaяви, чe трябвa дa зaпoчнaт нoрмaлнocт и рaзгoвoри. "Рaзбирaмe тeжecттa cи. Имaмe 36 дeпутaти, нe мoжeм caми, нe прoявявaмe виcoкoмeриe, нe пocтaвямe уcлoвия", кaзa oщe Нинoвa, като посочи, че е "безотговорно да се правят избори до дупка". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?