Медия без
политическа реклама

Росен Желязков уволни предшественика си Ива Митева

Цялата дирекция, която оглавяваше бившият политик от ИТН, беше закрита

10 Окт. 2023Обновена
Митева беше депутат и председател на парламента.
Илияна Кирилова
Митева беше депутат и председател на парламента.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е уволнил предшественика си на поста Ива Митева от парламентарната администрация. Като основание е използвал това, че дирекцията, която оглавяваше досега Митева, е била закрита и съответно директорската длъжност е била съкратена.

Преди да навлезе в политиката, Митева оглавяваше специализираната дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”. Това е ключово за парламента административно звено, тъй като следи дали внесените законопроекти съответстват на Конституцията и действащото българско и европейско законодателство; обезпечава юридически и правно-технически законодателния процес; помага на депутатите да подготвят законопроектите си; изготвя сравнително-правни анализи и т.н.

Митева напусна работата си, за да стане депутат от ИТН през 2021 г. Като такъв, тя беше избрана за председател на 45-ото и 46-ото Народни събрания. Когато партията на Слави Трифонов изпадна от парламента, Митева я замени с друга политическа сила - коалицията "Заедно", в която се включиха 'Партията на зелените'', "Социалдемократическата партия", ''Справедлива България Обединени родолюбци'' и "Движение на непартийните кандидати". Коалицията обаче се провали на изборите през април т.г. - получи едва 8755 гласа (0.35%), и Митева изостави политиката, за да се върне на старата си работа.

Сега е загубила и това, след като Росен Желязков тихомълком е закрил дирекцията. От парламента съобщиха за това, едва когато журналистите научиха, че Митева е останала без работа и се обърнаха към институцията за обяснение.

Според промяната, която е направил Желязков, функциите на дирекцията ще се поемат от друга дирекция - „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”, която ще добави към ресорите си законодателната дейност. От НС обясниха, че така "се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове". За самата Митева споменаха единствено, че след като дирекцията я няма, тогава и длъжността директор се съкращава.

Бившият политик от ИТН е определила случилото се като "политическа репресия", съобщиха от БНР, които са се свързали с нея.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ива Митева

Още по темата