Медия без
политическа реклама

Ива Митева: Хубаво е третият мандат да отиде в ДБ

Парламентът прекрати пълномощията на депутата от ИТН Виктория Василева

13 Юли 2022Обновена
 Ива Митева
БГНЕС
Ива Митева

Третият проучвателен мандат за съставяне на правителство трябва да отиде в партията, която има най-голям шанс да консолидира всички около себе си. Заявки за най-голяма консолидация към момента дава „Демократична България“.

Това обяви в ефира на bTV Ива Митева от „Има такъв народ“. Митева за пореден път изтъкна, че ИТН също не би отказал опит да сформира правителство с третия мандат, но счита, че с трети мандат в ДБ шансът за диалог е по-голям.

"От това, което чувам от „Продължаваме промяната“, от „БСП за България“, мисля, че „Демократична България“ могат да направят това обединение. Съгласни сме,че всички лидери трябва да направят крачка назад, като Слави Трифонов отдавна я е направил", коментира още Митева. Според нея е възможно ИТН да подкрепи кандидат за премиер, който да не е от партията-мандатоносител, като счита, че този път наистина трябва всички кандидатури да са на масата и да бъдат избрани най-добрите. Идеята за А отбор е хубава, но не се случи", коментира Митева.

От ИТН считат за приемливи и изготвените програми за законодателна дейност и управленска програма от „Продължаваме промяната“. „Това всъщност са оперативни планове на ниво министерства, детайлизиращи коалиционното споразумение, одобряваме по-голямата част от тях, имаме съгласие и да се движат проектозаконите, свързани с плана за възстановяване“, каза още Митева. Според нея от реакциите на останалите партньори в коалицията е станало ясно, че на всички им е тежало начина, по който се работи, но са  предпочели да мълчат. „Независимо къде отиде третият мандат, мисля, че трябва да го осмислим като общ мандат на всички и заедно да направим втори опит, да си дадем още един шанс, за да покажем, че сме състоятелни“, призова още Митева.

Прекратени пълномощия

Междувременно днес бяха прекратени пълномощията на Виктория Василева, депутат от парламентарната група на "Има такъв народ".

„Сигурна съм, че моето решение за някои от вас е било изненада, сигурна съм, че за друга част от вас може би е било шокиращо, но има и трета група хора, за които не е нито едно от двете, и това са хората, които ме познават. Винаги съм се ръководила от убеждението, че политика се прави с ум и със сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана, то липсата на сърце  – никога“, каза Василева от парламентарната трибуна. И допълни, че тя сама е взела решението да напусне НС и не се е повлияла от чуждо мнение.

Зам. председателят на ИТН Тошко Йорданов защити решението на Василева. „Това, което прави тя, показва, че в парламентарната група хората са свободни и там няма някаква казарма, в която всеки, който мисли различно, бива разстрелван“, каза Йорданов. Според него Виктория Василева „постъпва достойно, напускайки Народното събрание, за разлика от едни други, които постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя“, каза той, визирайки отцепниците от ИТН.

Виктория Василева се смята за един от най-доверените хора на Слави Трифонов. Политическата й кариера започва, когато става председател на младежкото движение на СДС. В периода 1995 – 1999 г. е депутат от СДС в 38-ото народно събрание. През 2021 г. става главен секретар на „Има такъв народ“, като отговаря за структурите на партията. Все още не е ясно дали Виктория Васиева ще напусне и ИТН.

Последвайте ни и в google news бутон