Медия без
политическа реклама

ИТН поиска нов кабинет в рамките на този парламент

Според ГЕРБ политическата криза е неизбежна

09 Юни 2022Обновена
Ива Митева
БГНЕС
Ива Митева

ИТН е против избори, иска нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Вече бившите им коалиционни партньори също не желаят избори; надяват се да няма драматични промени, а просто да се намерят депутати от формацията на Слави Трифонов, които да подкрепят сегашната конструкция.

Такова е развитието днес на политическата ситуация в страната, след като вчера шоуменът обяви, че оттегля партията си от управлението. Доста хора говориха сутринта пред медиите, като основното упражнение бе замеряне с кал.

 

НАПУСКАЩИТЕ

Нови избори не са нужни, необходим е нов кабинет в рамките на този парламент, обяви депутатът от ИТН Ива Митева днес пред Нова телевизия. "Избори са опасни, хората също не ги искат, измориха се, а и едни избори ще дадат още по-усложнена картина. Съставяне на правителство би било още по-невъзможно", коментира тя.

Смятам, че трябва да се опитаме да направим нов кабинет, трябва всички да се обединим, обяви Митева. Ако искахме този премиер, нямаше да си изтеглим министрите, обясни тя. Имаме проблем с премиера и с вицепремиера, каза депутатката.

ИТН са готови да предложат свое правителство на малцинството, каза Митева, връщайки се към ситуацията преди година. Тя предположи, че партията й няма да подкрепи новите министри на Кирил Петков.

"Не знам да имаме такива и онакива депутати, мисля, че нашата група е единна, работим заедно, чуваме се, не смятам, че ще има сред нас предатели", коментира депутатката по повод очакванията част от групата на ИТН в парламента да се отцепи и да подкрепи "Продължаваме промяната". Има депутати, които говорят на последните редове, но смятам, че от нашата група няма да се отцепи нито един депутат, смята тя.

"Бюджет ще има, хората ще си получат увеличените пенсии. Проблемът беше начинът, по който се направи", каза Митева.

За КПКОНПИ и кражбите, тя каза, че се е уморила да говори за реформи там. От 31 януари до 24 май чакахме някой да ни изпрати готови законопроекти, защото те поеха ангажимент да ги изготвят, обясни Митева. "В тези проекти те са преписали действащия закон на ГЕРБ с всичките му грешки, всичките сгрешени процедури, това не е нов закон, това е безпомощност. Просто са вкарали един разследващ инспектор", коментира тя.

На миналия коалиционен съвет за пръв път чухме името на Бойко Рашков за КПКОНПИ. Нашите притеснения бяха, че той може да бъде употребен, каза още депутатката.

Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Северна Македония - всичко това беше поставено на тъмно, каза и Станислав Балабанов пред БНТ. Той обвини премиера и вицепремиера, че имат стремеж към еднолична власт и са превърнали парламента в гумен печат. Депутатът определи като "изключително странен" последния коалиционен съвет. Там Кирил Петков казал, че "Макрон трябва да победи". На въпрос какво означава това, премиерът обяснил, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на френското председателство. Това е още едно доказателство, че премиерът и неговият външен екип водеха различна външна политика, изтъкна Балабанов.

Балабанов разказа и как е бил предложен Бойко Рашков, коментирайки, че кандидатури се спускат и предлагат на тъмно: "На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас без да знаем и каза: Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ". И той, и Любомир Каримански разказаха, че премиерът е аргументирал кандидатурата на Рашков за КПКОНПИ с това, че той е прекалено възрастен човек и няма да може да се справи с реформата в МВР и да махне 7000 души. Затова трябвало да бъде скрит в КПКОНПИ. И двамата казаха, че не са отхвърляли тази кандидатура.

На въпрос купуват ли се в момента депутати от ИТН, Балабанов каза: "Човекът, който уж се изправяше срещу модела на човека, който раздаваше депутати за мнозинство, сега говори за същото". Той обаче изрази надежда, че са сплотен отбор и няма цена, на която да се продаде честта и достойнството.

 

ОСТАВАЩИТЕ

Ще призовем за разум всички депутати, за да приемем мерките, които са в полза на народа, каза в същото студио Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Ще се опитваме да запазим това правителство, докато можем, зарече се Иванов, но не можа да коментира какви ще са стъпките на партията в следващите дни. На въпрос дали ще приеме подкрепа от ГЕРБ за законопроекта, Иванов каза: "Добре са дошли", но подчерта, че тънки сделки няма да се правят. Ако правителството падне, отново ще предложим кабинет на Кирил Петков, каза зам.-шефът на НС.

Депутатите на "Продължаваме промяната" днес продължават да защитават тезата, че ИТН умишлено саботират работата на правителството. Агонията на последните месеци не беше какво ще се случи, а кога ИТН ще намерят повод, коментира Андрей Гюров пред БНТ. Той определи като "партенка" проблема Северна Македония.

"ИТН не работи за интересите на България в момента. Те умишлено спират работата на българското правителство заради парите за пътища. Това е най-безотговорното нещо", каза пред Би Ти Ви министърът на иновациите Даниел Лорер. "Наблюдаваме сценаристка методика на ИТН още от началото. Политиката се прави с идеи, не с капризи и желания", подчерта той.

Лорер изрази вяра, че в ИТН има различни хора и някои от тях могат да бъдат събудени за истинския интерес на България. "Оптимисти сме и вярваме в човешката природа. Надяваме се, че поне 12 души имат правилната мотивация", допълни Лорер, като прогнозира предсрочни избори, ако това не се случи. "Не купуваме депутати и съвест. Това, което правят други партии, не трябва да се приписва на нас", категоричен бе министърът.

Лорер допусна и че не всички министри на ИТН да напуснат правителството. Известно е, че до момента е подадена само една оставка - на Гроздан Караджов. "Може би и при тях тече вътрешен дебат.  Възможно е част от тези лица да останат в отбора ни, тъй като сме имали градивни моменти в работата ни дотук", посочи той, като каза добри думи с министъра на енергетиката Александър Николов и спортния министър Радостин Василев. 

"Възраждане" се самопредложиха за властта. Диалог по принципни въпроси по точките, които те споменават, е невъзможен", коментира още Даниел Лорер. По повод обвиненията на ИТН за семейни назначения в МС - съпругата на Лорер е началник на кабинета на вицепремиера Асен Василев, той отрече да има конфликт на интереси.

Христо Иванов от ДБ отхвърли идеята за нов кабинет в рамките на настоящия парламент. „Нов кабинет не е като да си купим нови обувки на намаленията. Става дума да се намери ясна формула за това какво легитимно управление и резултат на управление може да бъде формулирано“, каза той.

А Борислав Сандов е поредният, който се надява да се появят "разумни" депутати от ИТН. "Ние не говорим за изтегляне на ИТН от правителството, говорим за изтегляне на Слави Трифонов.  Той не говори с правителството, не говори с обществото. Той единствено се появява във „Фейсбук“ и пуска някакво драматично видео. Неговото шоу на практика в момента много вреди на България, защото дори депутатите на ИТН не са съвсем наясно какво точно предстои. Не може в държавата нещата да зависят от един човек, който е самоизолиран. Ще опитаме да върнем ИТН към парламентарното мнозинство, към управлението на държавата в тези трудни времена“, заяви вицепремиерът.

"Няма да подкрепим нови министри в този кабинет", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента. "Ние от ДПС от първия ден на това правителството дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам", коментира Карайъ и допълни, че очакват заедно с оставката на вече заявените министри, в НС да се внесе и оставката на целия кабинет.

 

ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ ще се стигне до политическа криза. "Трагично е, че правителството се разпада не поради дълбоки идеологически противоречия, а поради взаимни  обвинения в корупция и некомпетентност. Тези, които дойдоха със заявката за нулева толерантност към корупцията, стигнаха до ниво нулева толерантност дори пемежду си", заяви Атанасова. 

На въпрос как биха гласували, ако се стигне до вот на доверие или недоверие, Тома Биков отговори, че ГЕРБ нямат доверие на това правителство, както и че категорично няма да подкрепят бюджета. И коментира, че е редно Петков първо да поиска вот на доверие и чак тогава да говори за кабинет на малцинството. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата