Медия без
политическа реклама

Депутати от ИТН са подлагани на детектор на лъжата

Ива Митева не видя нищо нередно в това и в партийните тестове за лоялност

14 Юни 2022
Ива Митева
БГНЕС
Ива Митева

Изненадващо спокойно се приема в ИТН употребата на смущаващи прийоми като тестове за лоялност спрямо членовете и депутатите на партията. Поне така се разбра от коментара, който направи по темата Ива Митева - депутат от формацията, неин водещ юрист и двукратен председател на Народното събрание.

Митева сподели в интервю пред бТВ, че е попълвала такъв тест в 46-ия парламент. "Не виждам нещо страшно в това при положение, че такива тестове се попълват в почти всички частни фирми. Такъв тест се попълва и в МВР – т.нар. психологически тест", заяви депутатът. И призна, че е чувала за нейни колеги, които дори са били подлагани на детектор на лъжата в партията. Според Митева обаче в това няма нищо притеснително, тъй като нямало последици при подобни случаи.

"Нормално е да има такъв тест. В нашата партия идеята беше да бъдат експерти хората. Тук не влязоха хора, които лично Слави Трифонов да е посочил и да е казал: "Искам тест и само това да са моите кандидати". Тук влязоха хора експерти и е нормално, когато влязат хора експерти, които ти не познаваш, да знаеш дали тези експерти в един момент няма да се обърнат срещу теб", разясни Митева идеята зад подобни притеснителни подходи.

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията.

Тя категорично отхвърли твърденията на отцепниците от партията, че водачът им дотолкова е лишил от свобода съмишлениците си, че ги е превърнал в свой "гумен печат". "Аз съм успяла да си извоювам свободата. Всеки, който е искал нещо, е трябвало да си извоюва свободата", заяви Митева. По думите й, имало е много гласувания, при които парламентарната група е постъпвала по различен начин от инструкциите на председателя й Тошко Йорданов. "Тошко е чепат характер, но е добър сам по себе си", ласкаво се изказа депутатът по адрес на началника си.

Митева повтори обвиненията, които партийното ръководство отправи вчера към отцепниците - че са предали партията срещу постове и места в кандидат-депутатски листи, както и че са заплашвали колегите си, за да ги накарат да изоставят ИТН. А водача на напусналите депутати Радостин Василев обвини в лъжа - според нея той най-често от всички в ИТН се срещал със Слави Трифонов и е получил най-много от него.

Очевидно в Народното събрание започна пренареждане на силите. Макар и отслабнала, управляващата коалиция няма намерение да се отказва от властта.

Депутатът отправи резки критики към проектозакона за противодействие на корупцията, внесен от ПП. Формацията на Кирил Петков, а и самият премиер, твърдят, че отказът на ИТН да подкрепи проекта е една от причините за разрива в управляващата коалиция. Митева заяви, че партията й не го одобрява, тъй като е преписан от настоящия закон, включително с грешките. Посочи, че в проекта се предвижда да се позволи на комисарите в антикорупционната комисия КПКОНПИ да карат по два мандата, т.е. 12 години. "Това е страшно. Как ще се бориш с корупцията, като ти го застопоряваш за 12 години? Ти го срастваш с корупцията", възмути се тя.

Като друг недостатък посочи намерението на управляващите комисарите да минават всяка година през проверка за почтеност в парламента. "За каква независимост говорим? Ние непрекъснато ще сме с вилицата над тях и ще ги плашим", каза Митева. А накрая се присети и за предвиденото изискване ДАНС да проверява професионалните и нравствените качества на кандидат-членовете за КПКОНПИ. "Това ми звучи като Оруел. ДАНС значи трябва да има информация за всички 6.5 милиона българи и непрекъснато да ви проверява нравствените и професионалните качества. Това въобще не е правомощие на ДАНС. Това звучи страшно и зловещо", развълнува се депутатът.

Тя отказа да коментира дали партията ще подкрепи предложението на ПП начело на антикорупционната комисия да застане вътрешният министър Бойко Рашков. Но каза, че смята това за понижение за Рашков спрямо сегашната му позиция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата