Quantcast
ИТН се срива на трето място, сочи ново проучване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН се срива на трето място, сочи ново проучване

ГЕРБ води с голяма преднина, а ДБ са втора политическа сила, ако имаше избори днес
16 379
 Маркет Линкс

Ново социологическо проучване показва много сериозни размествания в отношението на избирателите към партиите. Според допитване, осъществено съвместно от "Маркет линкс" и Би Ти Ви в периода 13-22 август, за ГЕРБ днес биха гласували над 20% от избирателите, което прави партията на Бойко Борисов водеща политическа сила, при това със сериозна преднина. Победителят на предните избори "Има такъв народ" се срива тежко и вече е на трета (ако не и четвърта) позиция с 15.7%. Със същия резултат е БСП.  Разликата е, че ИТН върви надолу, а левицата покачва рейтинга си. А "Демократична България" излиза втора по влияние политическа сила в момента. 

Големите размествания по върха през август се дължат преди всичко на разочарованието на избирателите от невъзможността да бъде съставено правителство, коментира Добромир Живков от "Маркет линкс".

Като цяло политическата криза отхапва от рейтинга и на Народното събрание - второ поред, което не може да излъчи  редовен кабинет. Доверието към парламента се е сринало с 10 пункта до 13%. В същото време президентът е най-одобряваната фигура и институция в държавата. Румен Радев се радва на 58% доверие - стойност, близка до 2016 г., когато стана държавен глава. Служебното правителство също печели симпатии и цели 54% от анкетираните му "гласуват" доверие.

Резултатите показват, че избирателите са силно разочаровани от липсата на диалог и от неумението на т.нар. партии на промяната да формират правителство, обясняват социолозите.

"ГЕРБ е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, обясни Добромир Живков. "Политическата криза, в която се намира страната, и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но сега четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения", коментира още  социологът тази сутрин пред Би Ти Ви.

Проучването показва ясно -  гражданите обвиняват партиите на протеста за създалата се политическа безпътица.  На въпроса кой е по-виновен за провала на първия мандат за съставяне на правителство -  ИТН или ДБ и ИБГНИ,  43% от анкетираните отговарят: "И двете страни".  25% смятат, че отговорността е на партията на Слави Трифонов, а 15% укоряват повече "Демократична България" и  "Изправи се, България! Ние идваме".

 

Данните са от съвместно проучване на "Маркет линкс" и Би Ти Ви, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Още

31% от българите се чудят дали да бъдем в съюз с НАТО или с Русия

30.06.2022

3575
49% от българите не са наясно какво е антисемитизъм

08.04.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2940
Българите са най-милозливи към Русия от всички в ЕС

25.03.2022

2578