Quantcast
ИТН предложи да има депутати и министри с двойно гражданство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН предложи да има депутати и министри с двойно гражданство

61 народни представители от партията на Слави Трифонов внесоха проект за промяна в конституцията
Обновена
9 256
 Илияна Кирилова

61 депутати от "Има такъв народ" (ИТН) внесоха проект за промяна в Конституцията, с която предлагат да  отпадне забраната кандидатите за народни представители да не може да са българи с двойно гражданство.

Ако тяхното предложение мине, то тогава ще може и премиери, и министри да са хора с двойно гражданство, тъй като в основния закон е заложено, че те трябва да отговарят на условията за народни представители.

Депутатите на Слави Трифонов предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът "няма чуждо гражданство" и текстът да гласи следното: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода".

В мотивите си към законопроекта те твърдят, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

"Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство", пишат авторите на поправката, сред които и председателят на Народното събрание Ива Митева. Те добавят и, че в "повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно правона основание притежаване на друго гражданство".

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите т.е. поне 60 депутати. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

"В повечето държави от Европейския съюз това изобщо не стои като въпрос.", коментира внасянето на проекта председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Само да ви кажа, че при нас има около 25 човека експерти, които са с двойно гражданство и не са в парламента, защото този закон не го позволява. Този закон не е добър, но ние го спазваме", каза още Йорданов.

Именно от ИТН първи поставиха въпроса за това дали служебният министър на икономиката Кирил Петков има двойно гражданство - българско и канадско.  Депутатът от парламентарната група на "Има такъв народ" Димитър Гърдев е адресира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет.

После от парламентарната група на ГЕРБ пък внесоха искане за частичното обявяване за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебния кабинет, в частта за Кирил Петков. КС все още не се е произнесъл.

 

 

Още

Ново правителство може да има само след голямо предателство

23.09.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

9824
"Галъп": ИТН и "Български възход" също може да са в парламента

13.09.2022

5119
Интригата на изборите е ще изпусне ли Радев за малко властта

04.09.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

7136