Quantcast
ИТН поиска спиране на темата с плагиатството на Петър Илиев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН поиска спиране на темата с плагиатството на Петър Илиев

Трифонов: И на вас може да се случи същото като на адвоката
Обновена
9 666
 БГНЕС
Виктория Василева

Въпреки че не отговори категорично дали уличеният в плагиатство адв. Петър Илиев отново ще е в листите на "Има такъв народ" за вота на 14 ноември, зам.-председателят на партията Виктория Василева настоя въпросът да спре да се обсъжда. В същото време тя обяви пред БНТ, че ще има сериозно обновяване сред кандидатите за народни представители на ИТН.

"В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник", се казва в заключението на Етичната комисия в СУ, оповестено в понеделник.

"Ще ми се да спрем вече да обсъждаме темата "Петър Илиев", защото този казус е от времето преди ние да работим с господин Илиев като юрист, ние ползваме страшно много хора, които стоят зад кадър и не са в листи", заяви Василева. От думите й проличава отстъпление от силната защита, която му оказаха лидерът Слави Трифонов и заместникът му Тошко Йорданов при избухването на скандала. Последната номинация на Илиев от ИТН бе за силов вицепремиер в оттегленото от Трифонов проектоправителство. 

Казусът с плагиатството на Петър Илиев беше коментиран и от лидера на партията Слави Трифонов. "Той беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща. Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори", пише Трифонов в пост във Фейсбук.

Той е категоричен, че ИТН не носи отговорност, ако Илиев е плагиатствал, "а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ“. "Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт", допълва Трифонов.

Според него големият интерес по случая с Илиев всъщност е интерес към партията му, но единственото, което могат да кажат по въпроса е: "Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен".

 

Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността...

Posted by Слави Т. Трифонов on Tuesday, September 28, 2021

ОБНОВЯВАНЕ

Относно номинациите за депутати Виктория Василева коментира, че днес изтича срокът за издигането на кандидати от областните организации на ИТН.

Според нея е по-опасно да няма правителство, отколкото да го има с цената на тежки компромиси. "Страната е изправена пред тежки проблеми и трябва правителство, което да може да ги реши", каза тя.

Василева повтори позицията, че с ГЕРБ и ДПС разговор партията й не би могла да има. "Няма как да имаме допирни точки. Очевидно от наша страна има желание за диалог и извън тези две партии, ние сме открити. Компромисите, които ще бъдат необходими, ще бъдат направени. Продължаваме да настояваме, че е важна политиката", заяви тя. "Ако зад нас стояха олигархични интереси, щеше да има правителство", допълни Виктория Василева, попитана дали зад "Има такъв народ" стои ДПС.

Тя добави, че са готови за разговор и с "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

 

Още

Ключов кадър на ИТН напуска Народното събрание

30.06.2022

10723
Николай Събев уволни от БДЖ Даниела Везиева

30.06.2022

1041
Енергийният спец Хиновски напусна разочарован ИТН

28.06.2022

4368