Quantcast

Медия без
политическа реклама

Имунитетът на Борисов блокира делото на Петков срещу него

20 Апр. 2023
Илияна Кирилова колаж
Бойко Борисов и Кирил Петков

Докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС преговарят за законодателната рамка на 49-ото Народно събрание, делото което Кирил Петков води срещу Бойко Борисов ще остане на трупчета за неопределено време.

Процесът, който Кирил Петков заведе срещу Бойко Борисов, няма как да се гледа, докато лидерът на ГЕРБ е депутат. Причината е, че Борисов има имунитет, който не може да бъде свален, тъй като той е подсъдим по частно наказателно дело - в него прокуратурата не е страна, т.е. няма процедура, по която да бъде искан имунитетът му, обясниха юристи пред "Сега". 

Софийският районен съд днес спря процеса. Петков съди предшественика си на премиерския пост за клевета в частно наказателно дело и настоява да получи половин милион лева обезщетение. Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета "Петков", че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на "Газпром", за да облагодетелства фирми, свързани с "Продължаваме промяната".

За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно може да бъде присъдено и обезщетение. По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. (от 500 000 лв.).

лв. лв. лв. лв. лв. Това не е наддаване. Това са сумите, за които българските политици се съдят в момента. Над 1,1 млн. лв. се въртят" в тези дела. А тепърва се развихря предизборната кампания, от която може да има още обидени и оклеветени.

Няма пречка обаче да продължат всички граждански дела, в които депутатите са ответници.

Така, за утре в Софийския градски съд е насрочено заседание по процеса, заведен от лидера на ИТН Слави Трифонов срещу Кирил Петков. Лидерът на ИТН съди бившия си коалиционен партньор за 50 000 лв. за неимуществени вреди, причинени от изказване, направено на пресконференция. В искова молба на телевизионния водещ, а сега депутат, се казва, че той е обиден, а името му - накърнено заради изказванията, че е "мафия".

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов съди бившия си коалиционен партньор Кирил Петков за 50 000 лв.  за причинени неимуществени вреди, вследствие на изказване, направено на пресконференция.

 

Още по темата