Медия без
политическа реклама

Има реална възможност за увеличение на пенсиите със 17% от 1 септември

Решението ще струва на хазната по 140 млн. лв. на месец

08 Юли 2021
Илияна Кирилова

Има реална възможност за увеличение на всички пенсии със 17% от 1 септември, счита служебният социален министър Гълъб Донев. Социалното министерство разработва два варианта за актуализация на пенсиите, които ще бъдат внесени в следващото Народно събрание. Ако бъде постигнато съгласие за актуализация със 17%, хазната ще трябва да осигури месечно по 140 млн. лв. допълнителен трансфер за пенсии. 

Това стана ясно на организиран от КНСБ семинар за актуалните промени в Кодекса за социално осигуряване. 

Вариантът за актуализиране на всички пенсии със 17% от 1 септември изхожда от предложеното решение за увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35 във формулата за изчисление, обясни Донев.  Социалното министерство разработва и алтернативен вариант - за залагане като база за преизчисление на нов осигурителен доход - от 2018 или 2019 г. Така обаче от актуализацията ще бъдат изключени много пенсионери - над 900 00 души, което е несправедливо, считат от социалното министерство. 

Не е разработван вариант за увеличение на максималния осигурителен доход от 3300 на 3600 лв., уточни управителят на НОИ Ивайло Иванов. При евентуално вдигане на прага ще се вдигне и максималната пенсия, но и с предложеното решение за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж максималните пенсии ще се увеличат със 17%, коментира Иванов. 

От социалното министерство признават, че няма гаранции какво ще бъде решението на ново Народно събрание, но считат за полезно съответният проект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване да е минал през всички съгласувателни процедури и обществено обсъждане и да е готов за внасяне. Много е вероятно промените да бъдат работени съвместно с финансовото министерство, което готви актуализация и на държавния бюджет. 

ПОМОЩ 

Размерът на енергийните помощи ще бъде увеличен с 5,6%. Очаква се този ръст да компенсира по-високите  цени на ток и парно. Даваните добавки от 50 лв. като помощ в пандемията няма да се калкулират при изчисляването на подоходния праг за допустимост по програмата.