Медия без
политическа реклама

Има 6 случая на незаконно извеждане на деца през Шенген

Опитваме се с компенсиращи мерки да предотвратяваме такива случаи, обявиха от Гранична полиция

08 Май 2024
архив на Сега

Вече има 6 случая, при които родители са извели децата си извън страната без съгласието на другия родител след приемането на България във въздушния Шенген на 31 март т.г. Това съобщи адвокатът по семейно право Добромира Полименова в „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Тя описа като най-драстичен случай, при който майка опитва няколко пъти да изведе детето си в чужбина, като накрая успява. Полименова обяви, че става дума не само за случаи на незаконно извеждане, но и за незаконно задържане на деца в рамките на Шенгенското пространство, отнемайки правото на другия родител изобщо да ги вижда.

По някои от всички тези случаи са започнали процедури по връщането на децата в България, обяви още адвокатът. Тя обяви, че това става с процедура по Хагската конвенция и по европейски регламент, но тъй като тук е задължителна намесата на съд, то със сигурност тя ще се проточва във времето.

Тя подчерта, че проблема с извеждането на деца все още остава нерешен, въпреки че е сформирана работна група, която да реши какви мерки да бъдат предприети в тази посока. Полименова каза, че съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство, но българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки. „Това е субективно и не гарантира спазването на правата на родителите и това, че децата няма да бъдат изведени незаконно в чужбина“, обясни адвокатът.

Темата коментира и шефът на Гранична полиция Антон Златанов. "Хем се иска Шенген, хем 100 процентов контрол на границата, няма как да се случи това. В крайна сметка обществото се стреми към влизане в това пространство, където такива проверки няма", обяви полицейският шеф. Той обяви, че се прави опит с компенсиращи полицейски мерки, които основно са насочени към децата, да се предотвратяват такива случаи. При тези мерки се проверявали документи, беседвало се със съответния родител и с детето. Това се правело от обходни двойки, които може да са униформени или цивилни, и по тяхна преценка, чрез анализ на риска, се започвала конкретната проверка. Златанов обяви, че дори вече имало случай, в който са спрели пътуване на дете, независимо че било с двамата родители. Установено било, че то не иска да пътува за държава в Латинска Америка като крайна дестинация, информирани били социалните служби и детето не е заминало. 

Граничният шеф подчерта, че към момента всеки родител може чрез искова молба до съда да поиска забрана детето да пътува зад граница. Тогава другия родител ще извърши вече престъпление, ако изведе детето през границата, обяви той.

"СЕГА" припомня:

Още на 31 март т.г. стана ясно, че е възможнода има напрежение и хаос около пътуването от 31 март на малолетни и непълнолетни лица към страни от Шенген, особено в случаите, в които един от родителите не е съгласен с дадено пътуване. Такива предупреждения се появиха още тогава от експерти и адвокати заради  възможността деца да бъдат извеждани съвсем легално и безпрепятствено от страната след като отпадна каквато и да е проверка на границата по въздух и море, когато става дума за излизане към страни от Шенгенското пространство. Очакваше се да се вземат някакви мерки при децата, но като цяло окончателното решение е да се спазва общото правило и да няма каквито и да е гранични проверки, когато се пътува за шенгенска страна.

"Граничните проверки на български граждани, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници отпадат от 31 март т.г. ГД „Гранична полиция“ няма да изисква предоставяне на писмено съгласие от родителите им при напускане на  България на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген", посочиха тогава в отговор до "Сега" от МВР и Гранична полиция на въпрос какъв ще е редът за извеждане на малолетни и непълнолетни лица от страната.

Изискването за носене на документ за самоличност се запази. "Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето", натъртваха от МВР.

За малолетните - до 14 години, е задължително изваждането на международен паспорт, включително и за пътуване в Шенгенското пространство. Той се издава само със съгласието на двамата родители. Ако има спор между майката и бащата, той може да се отнесе до районния съд по настоящ адрес на детето и той да издаде съответна заповед - въпреки несъгласието на един от родителите. Това може да стане при важни обстоятелства - детето да се лекува, да учи например.

Има и хипотеза, при която дете има вече паспорт, но един от родителите не иска то да пътува с другия родител в чужбина, включително и в държава в Шенгенското пространство. Досега това се решаваше с изискването и проверката за наличие на декларация за съгласие от родител.

След 31 март може вече да не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, то има съответната процедура от районния съд, чрез която да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина, обясняваха ощеот МВР. Тук обаче също става дума за пожелателност, защото изобщо не е ясно кой ще следи за изпълнение на тези заповеди, след като на границата няма да има каквато и да е проверка при напускане на страната по линия на въздушния Шенген.

Тези заповеди са задължителни за родителя, който иска да изведе дете от страната, но е получил съдебна забрана, но ако той иска да изведе дете завинаги, то едва ли ще се съобразява кой знае колко с това положение. Всъщност колко се спазват тези забрани и колко се страхуват хората от тях, показва и фактическото положение около заповедите по линия за домашно насилие, които разпореждат да няма примерно приближаване.

"Отпадането на граничните проверки за страни от Шенген не означава отпадане на полицейския контрол. Вниманието ще се съсредоточи върху оперативната работа и анализа на риска, по никакъв начин няма да бъдат намалени мерките за сигурност", посочваха още в отговорите си до "Сега" от МВР и Гранична полиция. 

Ключови думи:

Шенген, деца

Още по темата