Медия без
политическа реклама

И влаковете през Пловдив ще се движат с големи промени

Причината е модернизация на жп инфраструктурата

20 Юни 2024
Транспортният министър Георги Гвоздейков лично смята да пътува от София с първата композиция от нови вагони в събота.
Министерство на транспорта
Транспортният министър Георги Гвоздейков лично смята да пътува от София с първата композиция от нови вагони в събота.

От 25 юни ще бъдат въведени значителни промени в движението на влаковете през гара Пловдив във връзка със започването на мащабни ремонтни дейности за модернизация на инфраструктурата, съобщи БДЖ. В тази фаза от голямото обновяване на жп системата ще се изгражда и комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив.

Във връзка със започналата реконструкция на бетонния мост в града ще бъде преустановено директното движение на влаковете от и за Пловдив към и от Южните направления в страната. По тази причина международният бърз влак № 493 от София за Истанбул и № 492 от Истанбул за София ще се движи по алтернативен маршрут през Столник - Карлово - Тулово - Стара Загора, вместо през Пловдив. По маршрута на международния влак от София за Пловдив ще пътува новоназначен бърз влак, който да обслужи пътуващите по това направление.

Бързите влакове от София през Пловдив за Варна и Бургас, както и от Варна и Бургас през Пловдив за София, също ще пътуват по променен маршрут през Филипово, Чирпан и Михайлово, вместо през Крумово и Димитровград.

Всички композиции по направлението София - Свиленград - София, ще се движат само между София и Пловдив. По техните маршрути в участъка Свиленград - Пловдив ще бъдат осигурени влакове, които ще пътуват Пловдив Изток - Свиленград - Пловдив Изток или Крумово - Свиленград - Крумово.

Влаковете от Пловдив в посока Асеновград, Димитровград, Свиленград, Момчилград и Кърджали, както и в обратното направление, ще се движат от или до Пловдив Изток или Крумово. За пътниците от всички композиции с маршрут на пътуване от и до Крумово ще бъде осигурен превоз с автобуси в участъка между гарите Крумово и Пловдив.

Някои влакове ще пътуват с маршрут от или до гара Филипово, откъдето ще осъществяват връзки за пътуване с други влакове от или до гара Пловдив. За два влака в участъка Пловдив - Панагюрище - Пловдив ще бъде осигурен алтернативен превоз с автобуси.

НОВА ПРИДОБИВКА

Първият влак с нови вагони, които всъщност са втора употреба от "Дойче бан", ще потегли на 22 юни и ще се движи всеки ден до края на летния сезон между София и Бургас. От БДЖ посочиха, че композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака.

Влакът ще изминава разстоянието между столицата и морския град за 5 часа и 55 минути и ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето.

Бързият влак №3683 от София за Бургас ще заминава от Централна гара София в 06:15 часа и ще пристига в Бургас в 12:10 часа. В обратното направление бързият влак №3684 от Бургас за София, ще тръгва от гара Бургас в 16:00 часа и ще пристига в София в 21:55 часа.

Влакът ще се движи по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут - Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат.

На 23 май т.г. първите 19 модернизирани пътнически вагона, които БДЖ купи от немската компания „Дойче Бан“, пристигнаха в България. Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, железници, влакове

Още по темата