Медия без
политическа реклама

И лечението на бежанците се оказа задача на доброволци

Държавата все още не е осигурила здравните права на хората с временна закрила

24 Апр. 2022
Подобни съобщения може да се видят на много места във Варна и други селища от Източна България, където се струпват украинци.
диян иванов
Подобни съобщения може да се видят на много места във Варна и други селища от Източна България, където се струпват украинци.

Наред с многото други, бежанската вълна от Украйна отвори и един особено тежък проблем - пристигнаха хронично или тежко болни хора, които 2 месеца вече не могат да ползват безплатно здравеопазване. Мнозина от тях нямат пари, а медикаментите са скъпи - не се ли намерят доброволци да помогнат, оцеляването им е пред буквален риск.

Проблемът касае и хората, които просто са се разболели след пристигането. Всички те имат право на безплатна спешна помощ, но не и на покрити от здравната каса прегледи при джипи, специалист, прием в болница, лекарства и т.н. Ситуацията би трябвало да се олекоти, след като бъде регламентирано здравното осигуряване на бежанците. Промените в закона бяха приети едва на 13 април, но още не са публикувани в "Държавен вестник", а тепърва Министерският съвет ще пише и реалните правила, по които ще става осигуряването.

Закъснението на държавата с целия този процес породи екстремни случаи от цялата страна. Хора с онкозаболявания все още не могат да получат належаща химиотерапия, поради което набират дарения във форумите за взаимопомощ. Български пациенти заделят от своите лекарства, за да осигурят инсулин на украинци с диабет. Лекари вече два месеца лекуват безплатно хората, намерили подслон у нас, но трудно могат да осигурят скъпо струващи лекарства.

"Сега" научи за украинче с хемофилия, чиято майка е изпаднала в ужас в трудната ситуация. Хемофилията е рядка болест на кръвта, която изисква вливане на препарат регулярно или при най-малкото нараняване. При деца е доста опасно, тъй като малчуганите често се нараняват (например падане от колело изисква животоспасяващо вливане - в 90% от случаите го правят самите родители). Медикаментът е много скъп, у нас касата го поема, но в случая не се полага на украинчето. Положението засега е спасено от българско семейство, чието дете е с хемофилия - хората имали в наличност от препарата и пратили нужното за 2 месеца количество.

 

ПРОЦЕДУРИ 

Специалисти очакват след обнародването на законовите промени НАП да впише автоматично като здравно осигурени личните номера (ЛНЧ) на хората със статут на временна закрила. Тоест няма да се налага на украинците да ходя до гишетата на агенцията. Този процес вече започна, но по форумите доброволци свидетелстват, че често има проблеми и номерата не излизат като здравно осигурени в системата на НАП. Очаква се обаче друг проблем - с изписването на протоколи за скъпо лечение от НЗОК.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата