Quantcast

Медия без
политическа реклама

Христо Иванов ще мери сили срещу Пеевски във Велико Търново

След колизиите, ДБ най-накрая обяви водачите на листите си, които не са много по-различни от предишните избори

12 Окт. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова

Съпредседателят на коалицията "Демократична България" Христо Иванов се изправя на изборна битка срещу Делян Пеевски във Велико Търново и така ревизира в последния момент решението си да се кандидатира в 25-и МИР в София. В късния следобед от ДБ пуснаха официално и водачите на листите си за парламентарните избори на 14 ноември. Номинациите за челните места не минаха без сътресения, свързани с обвинения към ръководството, че не е провело вътрешни избори за кандидатските листи и че слага най-вече доверени хора. Затова и водачите бяха определяни до последния възможен момент, като повечето от тях бяха депутати и в предишните Народни събрания. 

В 12 БЕЗ 5

"Наложи се да направим промяна в листата във Велико Търново и аз ще бъда водач, защото разбрахме, че Делян Пеевски ще е водач тук. Това ще е символната битка на изборите", заяви днес Христо Иванов пред репортери в града. И допълни: "Това е конституционната столица на България. Пеевски е олицетворение на модела, който подменя конституционализма с корупция и задкулисие", коментира той. 

Според него това, че Пеевски е номиниран от ДПС, показва намерението на движението да премине към нещо "като терористична акция срещу българската демокрация". "ДПС е признато в ъгъла. Вадейки Пеевски на преден план, му осигуряват от една страна възможност да получи имунитет, а от друга - заплашват всички, срещу които той има компромати в прокуратурата, съдилищата, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от идеята за промени, той е тук и може да проговори", смята Иванов.

По думите му от "Демократична България" ще поканят Делян Пеевски на дебат. 

Пеевски, за когото през миналата седмица международното журналистическо разследване Досиетата "Пандора разкри, че е участвал в три офшорни фирми, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации, ще е кандидат за депутат не само във Велико Търново, но и в Благоевград. Миналите два парламента той не участва в изборната надпревара. Мотивите му за завръщане в политиката сега не бяха обявени.

КОЛИЗИИ

"Това, че някой е решил, понеже не е станал кандидат за депутат, да каже, че демокрацията е в опасност, не бива да го превръщаме в новина. Същевременно проблем има и ще го решим", коментира Христо Иванов обвиненията на Методи Лалов, общински съветник, относно начина на редене на листите в "Да, България". Иванов днес обясни, че е съгласен да има повече млади хора в листите, но това е "въпрос на кариерно развитие". Листите са ни добри, твърди той. 

На въпрос към Калоян Янков защо се е отказал от водаческото място във Велико Търново, той отговори, че е чест лидерът на формацията да е водач. "Пеевски олицетворява задкулисието. Част съм от листата, независимо на кое място", обясни той. По думите му първото място не е даденост и за него няма абонамент. 

Христо Иванов освен във Велико Търново ще води листата пловдивската листа, а другото "острие" на ДБ - Ивайло Мирчев, застава начело на листата в Бургас. Певецът Стоян Михалев, който и миналия парламент бе депутат, ще води във Варна, а юристът Атанас Славов в Стара Загора. Дипломатът Стефан Тафров ще е в Русе, а листата на София-област ще бъде оглавена от Божидар Божанов.

Интересна ще е надпреварата на 14 ноември в столичния 25 МИР. Елисавета Белобрадова, популярна с псевдонима Летящата козила Ерато, ще води листата на "Демократична България" там, коментираха пред "Сега" от ДБ. Тя ще се изправи директно срещу лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова. Битката в този район става още по-интересна, след като днес стана ясно, че рапърът Ицо Хазарта ще се включи в нея чрез "Продължаваме промяната" с лидер Кирил Петков.

Белобрадова се кандидатира за пръв път за депутат от ДБ за предишния парламент от 23 МИР-София. Тя бе на по-задна позиция, но чрез преференциален вот бе избрана за народен представител.

Адв. Полина Велчева отново е водач в Шумен от гражданската квота в листата на “Демократична България”. Известна е като „Адвокатът на протестиращите“. Тя е адвокат по делото за полицейско насилие и на 22-годишния Евгени Марчев, студент по право в Хага, който беше малтретиран от униформени служители на 10 юли 2020 г.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?