Медия без
политическа реклама

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Най-късно в сряда ще започне превеждането на 40-те лева на ден, уверяват от Министерството на туризма

18 Апр. 2022Обновена
БГНЕС

Хотелиери в Балчик са пред фалит, след като и до момента не са получили помощта от 40 лв. от държавата, съобщи БНР.

Собственици на места за настаняване в Балчик бяха сред първите, отворили базите си за бягащите от войната украински граждани. Втори месец обаче служителите им са без заплати, а сметките за ток трябва да бъдат платени до 20 април.  

"Хотелите в Балчик, настанили повече от 1200 украински граждани, продължават втори месец да разчитат само на собствени средства, които са отдавна изчерпани", споделя управителят на хотел Пламен Козарев. По думите му в края на месеца ще трябва да бъде преустановено електричеството в неговия хотел, поради което той ще трябва да освободи персонал или да ги пусне в неплатен отпуск. "И на бежанците по същия начин ще трябва да им търся някъде място в други хотели при колеги", коментира той.

"За плащане не чакат само сметките за ток. Стана време да плащаме заплати на персонала, имаме разходи към доставчици още непокрити доста, пране, консумативи, въобще са хиляди неща", коментира друг управител на хотел - Христо Желев. Той е кандидатствал за кредит, други негови колеги също търсят вариант да намерят средства. Заради забавянето на плащането хотелиери са започнали да отказват да настаняват повече украински граждани, допълва Желев.

Правителството на няколко пъти промени сроковете за разплащане с хотелиерите, подслонили украински бежанци. Първо, финансовият министър Асен Василев уверяваше, че още от 20 март може да има превод на пари, после стана ясно, че трябва да приключи месец март и датата на разплащане бе изместена за след 10 април.

В петък ,15 април, министърът на туризма Христо Проданов заяви, че в понеделник или най-късно във вторник тази седмица Министерството на туризма ще започне плащанията за периода от 24 февруари до 31 март. „В момента се извършват последни проверки на подадената от хотелите информация и документи. В момента малко под 500 са обектите, които вече са настанили тези граждани“, уточни Проданов.

Днес министър Проданов съобщи, че най-късно на 20 април ще започнат преводите на парите и до края на седмицата ще бъдат разплатени всички средства. Забавянето било заради проверките и постановлението с точната сума, която трябва да бъде осигурена от бюджета. Още се очаквало постановлението, а първият транша на сумата, която трябва, да бъде преведена е 11 075 446 лв.,  с включен ДДС. Забавянето обаче повдига редица въпроси, тъй като в началото на войната министерството на туризма защитаваше необичайния избор да се плаща на хотелите да настанят бежанците именно с отличните автоматизирани системи за подаване на туристически данни. Сега излиза, че 18 дни ведомството не може да провери нощувките и настанените, за които трябва да плати.

Към момента в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци, а в цялата страна в хотели има 51 291 души. Министър Проданов заяви, че проверките са показали над 3000 дублирани места за настанени украинци в периода 24 февруари - 31 март, които трябвало да бъдат изчистени. "Около 3000 лица едновременно фигурираха в електронната система ЕСТИ в два, а някъде и в повече хотели. Ако нямаше такива дублажи, още по-бързо щеше да стане това", поясни пред БНР Проданов. 

Припомняме, че сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. След тази дата се очаква хората да бъдат пренасочени към държавни почивни бази или общежития.

Междувременно хотелиери са притеснени, че туристическият сезон по Черноморието започва още по Великден, но нестихващият поток от украински бежанци ще забави старта му. "Имахме много предварителни резервации за Великден и се наложи да местим туристите в други хотели. От много години работим с голям скандинавски туроператор. Последните две години заради пандемията нямаше чартъри, но сега са възстановени и целият хотел е резервиран от края на май. Не знам какво ще стане с настанените при нас бежанци, но правим всичко възможно те да се чувстват добре тук. В очите на тези хора България се представи добре", коментира пред БНР хотелиер от Балчик. 

 

 

Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев.

 

Още по темата