Медия без
политическа реклама

Хора на Пеевски се връщат на сцената, а той липсва в листите на ДПС

Менда Стоянова, Красимир Велчев, Георги Марков и редица други водещи депутати отсъстват сред кандидатите на ГЕРБ

02 Март 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Делян Пеевски може окончателно да си тръгне от парламента.

Обновлението на депутатските редици, което политическите партии обещават на всеки парламентарен вот, няма да се случи по очаквания от избирателите начин. Знакови за последните десет години фигури – като крупния бизнесмен Делян Пеевски, не се забелязват сред кандидатите за народни представители. От друга страна, видима е реабилитацията на определени партийни избраници, които доскоро бяха потънали в сенките заради публични скандали и проблеми.

Безспорно отсъствието на Пеевски е най-забележимо. На вота през 2017 г. той оглави две листи – в Пазарджик и в Благоевград. Този път обаче водач на кандидатите на ДПС в Пазарджишко е евродепутатът Искра Михайлова. В Благоевград листата на ДПС се води от Халил Летифов, а след него е Йордан Цонев (последният е също и водач на листата във Враца). Реномето на Пеевски силно пострада по време на протестите срещу правителството през 2020 г., на които той беше сочен като скрит съюзник на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов дори уволни трима министри, смятани в публичното пространство за близки до Пеевски.

В ГЕРБ прави впечатление отсъствието на Красимир Велчев. Той е сред разпознаваемите фигури на партията, член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ – оперативният ръководен орган на формацията, и е зам.-шеф на парламентарната й група. Оглавява и парламентарната комисия по вероизповеданията. Няма да се състезава на изборите за своята партия и Менда Стоянова – прословутият председател на парламентарната бюджетна комисия. Стоянова, също като Велчев, участва в Изпълнителната комисия. Това, че ги няма в листите, означава, че след изборите Борисов може да предприеме и промени в ръководството на партията.

В пловдивската листа липсва друг дългогодишен депутат, който влизаше от града под тепетата - Димитър Лазаров, досегашният шеф на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите и СРС. Бившият конституционен съдия и ексседесар Георги Марков, който се очакваше да бъде издигнат в някоя от столичните листи, също не може да бъде открит сред кандидатите на ГЕРБ. От добричката листа, оглавявана от социалния министър Деница Сачева, отсъства Пламен Манушев - председателят на парламентарната комисия по външна политика, който през 2017 г. влезе именно оттам в Народното събрание. Няма да бъдат депутати също Константин Попов, който оглавява комисията по отбрана на Народното събрание, и неговият заместник в комисията Владимир Тошев.

ЗАВРЪЩАНЕ

За сметка на това, в листите на ГЕРБ се появяват фигури, които публиката не очакваше да види повече. Като Даниел Митов – бившият външен министър от кабинета „Борисов 2”. След края на мандата си, Митов беше атакуван от прокуратурата по обвинение за безстопанственост. През 2020 г. той беше оправдан. И сега изненадващо го откриваме на второ място в столичния 25-и избирателен район – непосредствено след партийния водач Бойко Борисов. Това може да означава, че в следващия парламент Митов ще заеме мястото на Джема Грозданова, която изостави партията заради Цветан Цветанов, като шеф на парламентарната комисия по външна политика. Или ще пробва да оглави външно министерство, за което ще се конкурира с настоящия му ръководител Екатерина Захариева.

Сюрприз е и присъствието на бившия правосъден министър Данаил Кирилов в листата на ГЕРБ за 23-и избирателен район, където заема 10-ото място. Той подаде оставка насред протестите миналата година, когато се обсъждаше и проектът на ГЕРБ за нова конституция. Това стана след като премиерът му даде унизителното нареждане да спре да пише във Фейсбук, където Кирилов атакуваше опозиционни фигури. Преди да стане министър той оглавяваше парламентарната правна комисия, но сега, дори и да влезе в парламента, едва ли ще застане начело на нея отново. Не само заради многото скандали, които предизвика като неин ръководител, но и защото настоящият й шеф Анна Александрова очевидно се ползва със сериозно доверие – на трето място е в 25-и район в София.

Кандидатите на ГЕРБ в Ловешко ще води Николай Нанков. До 2018 г. той беше регионален министър, но беше принуден да подаде оставка заради тежката катастрофа край Своге. Това не се отрази значително на кариерата му, тъй като скоро след това Нанков се завърна в същото ведомство в качеството на заместник-министър. А сега най-вероятно ще влезе в следващия парламент. Изглежда Нанков се радва на благоволението на премиера, за което показателен е фактът, че редовно пътува с Борисов при обиколките му с джипката - привилегия, на която не се радва самият регионален министър Петя Аврамова.

Пеевски го няма в листите на ДПС, но пък в ГЕРБ се завръщат хора, смятани за приближени до него, като ексдепутата Делян Добрев. Той води хасковската листа на ГЕРБ, въпреки че предизвика грандиозен скандал в града заради обвинения, че е подчинил местната община на свой приятелски кръг. Непосредствената причина за оттеглянето му като депутат през 2019 г. обаче беше замесването на името му в имотния скандал, разтърсил ГЕРБ по онова време. В листите намираме и бившия вътрешен министър Младен Маринов, чието име също се свързваше с Пеевски. Той беше един от тримата освободени министри миналата година. Маринов ще води листата на ГЕРБ за парламентарните избори в Софийска област. "Знам кой е Делян Пеевски, но не го познавам. Не съм виждал Ахмед Доган", каза ексшефът на МВР пред bTV.

ЕКЗОТИКА

В желанието си да обърне внимание към себе си тандемът Веселин Марешки - Валери Симеонов приобщи към изборната надпревара футболният треньор Димитър Пенев. "За нас включването на Пената е признание от най-високо ниво, защото кой друг, ако не той, има нюх за селекция", коментира гордо Марeшки. В листите си той и Симеонов са привлекли и друга футболна легенда - Петър Жеков.

Още по темата