Quantcast
Гръцки самолет ще патрулира в Черно море с българска поддръжка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гръцки самолет ще патрулира в Черно море с българска поддръжка

Мисията е разузнавателна и цели да повиши потенциала на НАТО в региона
1 490
 БГНЕС
Социалистът Атанас Зафиров направо обвини депутатите от "Възраждане", че лъжат като твърдят, че разходите за мисията ще се плащат от българския държавен бюджет.

Гръцко военно формирование ще патрулира над Черно море с един самолет, на който ще бъде осигурена поддръжка от страна на нашата авиация. Тази сутрин Народното събрание одобри на първо четене споразумение, сключено между военните министерства на България и Гърция миналата година, с което се урежда тази съвместна инициатива.

Гръцката страна ще осигури самолета, а българската ще обслужва въздушното движение и ще поддържа самолета и летателните екипажи на военно летище Безмер. В доклада към законопроекта, с който се ратифицира споразумението, се посочва, че целта на подобни патрулни мисии е да се повиши „възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в Черноморския регион, засилване на ситуационната осведоменост, оперативната съвместимост и възможността за отговор на заплахи“.

Както се очакваше, срещу споразумението скочиха от „Възраждане“. Депутатът от партията Николай Дренчев, който е бивш военен летец, отбеляза, че става въпрос за разузнавателен самолет с големи възможности, който ще извършва разузнавателни действия спрямо руските кораби в Черно море. Той предупреди, че това ще „пропука тънкия лед“, на който страната ни се намира в момента, спрямо войната в Украйна. И обяви, че разходите на гръцкото военно поделение за гориво ще се покриват от българския бюджет, и те тепърва ще растат.

На твърденията му реагира Атанас Славов от ДБ. Той посочи, че България разполага с ограничен капацитет за разузнаване. „Ако този самолет извършва такова, толкова по-добре, толкова по-защитени сме ние. Това е само усилване на нашия капацитет да отговорим на агресивното поведение на Русия. Колкото повече съюзници имаме в България, толкова по-защитени сме“, заяви десният политик.

Дренчев се отдаде на спомени от времето, когато българската бойна авиация е разигравала учения, при които подобни гръцки самолети е трябвало да бъдат или държани на разстояние, или сваляни. „Със сигурност руските военни никак няма да му се зарадват. Това е война. Ние упорито се опираме до котлона, за да видим дали пари“, обърна се той към управляващите. И отново заговори за проблемите с цената на авиационното гориво, които ще паднат върху българските данъкоплатци.

Атанас Зафиров от БСП раздразнено го обори: „Няма такова нещо. Гръцката страна си поема издръжката на контингента.“ Размяната на реплики в същия дух продължи още известно време заради ожесточената съпротива на депутатите от „Възраждане“, които продължаваха да твърдят, че гръцкият самолет ще бъде използван срещу воюващите руснаци. Те обаче подминаха факта, че споразумението между българското и гръцкото военни министерства е подписано от българска страна на 19 август м.г., а от гръцка – на 17 ноември м.г. Това е много преди войната да започне. А самата идея за подобни мисии може да се проследи още до срещата на върха на НАТО във Варшава от 2016 г.

При гласуването на законопроекта обаче той беше одобрен със 102 гласа. „Против“ нямаше, дори от „Възраждане“. Само двама депутати се въздържаха – единият от националистическата партия, а другият, изненадващо, от ИТН, която влиза в управляващата коалиция. Законопроектът ще бъде гласуван на второ четене следващата седмица.

Още

ЕС и НАТО подкрепиха Петков срещу Митрофанова

01.07.2022

Обновена

5308
Петков призна за "комуникационна грешка" в руския случай

30.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7558
В НАТО проверяват кой още не доставя оръжие на Украйна

30.06.2022

Обновена

5164