Медия без
политическа реклама

Гръцки инвеститори у нас се оплакаха от тотален държавен тормоз

След намесата на Мартин Божанов - Нотариуса срещу тях са задействани прокуратурата, ДАНС, ГДБОП, НАП

15 Февр. 2024Обновена
Йоаким Каламарис
Скрийншот видео
Йоаким Каламарис

Две години гръцки инвеститори в България са били подложени на тормоз от групата около разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса, която е успяла да задейства всички видове държавни репресивни органи - прокуратура, ГДБОП, ДАНС, НАП, бивш депутат и бивш шеф на митница. Бизнесмените твърдят, че срещу тях са образувани 11 поръчкови дела.

Инвеститорите са свързани с гръцката компания "Данаос девелопмент", която е съсобственик в "София Ринг мол". Крайният собственик на компанията е гръцкият корабен магнат Джон Кустас. Той е и съдружник в гръцката фирма, която притежава франчайза на ИКЕА на Балканите.

Първи за схемата за натиск разказа изпълнителният директор на "Данаос девелопмънт" за България Анастасиос Дикос в интервю за в. "24 часа". Той твърди, че всичко започнало заради проект за жилищно строителство върху един от имотите на дружеството, върху който вече са построени ИКЕА, "София Ринг мол", "Морени клуб резиденс". Предстояло строителството в четвъртия имот, който станал и обект на атаката. Проблемът дошъл от две къщи в съседство с имота, на който ще се строи. Твърди се, че те са незаконни. Едната е на високопоставена служителка на НАП, която подава сигнал в прокуратурата и жалба срещу заповедта на главния архитект на София за одобряването на ПУП за строящия се обект.

След съдебни спорове с частни лица и институции, спечелени от дружеството, се появява групата на Мартин Божанов-Нотариуса, разказва Анастасиос Дикос. "Бяхме заплашвани, искаха ни подкупи", твърди той. В тормоза постепенно били замесени и данъчни служители, прокурори, представители на Антикорупционната комисия и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Включил се и адвокат Велимир Атанасов, който според Дикос бил в лични отношения довчерашния председател на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Софийска районна прокуратура образува дело срещу фирмата за фалшифицирани подписи на визата за строеж. "Повдигнаха обвинение за измама в особено големи размери срещу мен, срещу проф. Каламарис и срещу архитекта. Наложиха ни забрана за напускане на страната. 100 хиляди лева гаранция за мен, 50 хиляди лева гаранция за проф. Каламарис и 100 хиляди лева гаранция за архитекта", разказва Дикос.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който се явява посредник по сделките, също разказа за изнудване, рекет и преследване в интервю за Нова тв.

Дикос разкри, че са написали до тогавашния служебен вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, но не получили отговор. Отишли и на среща в НАП заради конфликта на интереси с данъчната, която хем ги съди, хем им прави данъчни ревизии. От нея също нищо не последвало. Пуснали и сигнал до ГДБОП, който след време бил прекратен.

"Вместо да се водят търговски дела, явно е по-евтино да се подават сигнали до прокуратурата, чийто заплати се плащат от българския данъкоплатец. Който иска да създаде проблем на здравия бизнес, може да се обърне към адвокатите на Мартин Божанов и Петьо Петров - Еврото и те подават сигнали в прокуратурата", разказа Каламарис. Той каза, че единственият човек в тогавашното правителство, който е обърнал внимание на казуса, е бил служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Те се срещнали с него през лятото на 2021 г., когато и Ивайла Бакалова е сигнализирала за групировката на Нотариуса. Тогава от ГДБОП е уволнена съпругата на Нотариуса.

Според гръцките бизнесмени ключова роля в тормоза им има Невена Зартова, която днес бе освободена като ръководител на Районна прокуратура. Тя не отрича, че е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов.

"Моята съвест е абсолютно чиста както пред колегите, така и пред обществото. Контактите ми със съдружника и адвокат на Мартин Божанов - Нотариуса адвокат Велимир Атанасов почиват на чисто приятелска основа. Семейни приятели сме. Виждали сме, но не сме говорили за работата му. Никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали", стана ясно от думите на Зартова пред БНТ.

Тя посочи, че се познава с адвокат Велимир Атанасов от 2005 г. За съществуването на Мартин Божанов - Нотариуса научила от разследването на "Антикорупционен фонд", направено през 2021 г. 

Четиримата заместници на районния прокурор на София Невена Зартова подадоха оставки и в декларация се разграничиха от нея.

Зартова обясни, че като разбрала за твърденията на гръцките бизнесмени, проверила делото срещу тях. Софийската градска прокуратура и Софийският районен съд са потвърдили постановлението за повдигане на обвиненията и паричните гаранции, определени от прокурора от СРП. Два месеца по-късно прокурорът от СГП, който преди това потвърдил всичко, изведнъж го отменил. Тя не можела да обясни защо. Иначе същият прокурор отвел прокурора от СРП и разпределил делото за довършване на друг прокурор, пак от районна прокуратура. 

Пред Би Ти Ви Зартова разказа, че в Софийската районна прокуратура е имало заведени дела срещу Мартин Божанов - Нотариуса, които впоследствие са били прекратени.

"Тези дела са 17, по-голямата част от тях са приключили много отдавна - в периода от 1998 г. - 2003-2005 г. до 2017 г. Приключили са с отказ и прекратяване в интерес на Божанов. Има две сравнително по-нови дела - от 2020 г. и 2021 г. И двете преписки са прекратени, като мотивът за това е изтекла абсолютна давност за наказателно преследване. Това означава, че от момента на подаване на жалбите до момента на извършване на деянието е изтекъл значителен период от време. Няма излишни забавяния, няма някакви съмнения - аз поне не открих. Тези прокурорски преписки никога не са били разпределяни на прокурори от специализирания отдел - както беше обявено", посочи Невена Зартова.

Тя се е срещала с Нотариуса в качеството му на жалбоподател. "Разказа за грандиозна престъпна схема, насочена срещу него и негови близки", допълни Зартова.

"Аз самата не подозирах за размера на влиянието му. Разбрах, че го е имал след убийството му. Разполагал е с изключително много контакти на магистрати - и съдии, и прокурори, в съдебната система. Използвал ги е за влияние и съдействие при решаването на преписки", обясни още тя.

Според Невена Зартова са установени интересни неща в досъдебното производство, водено срещу Пепи Еврото. "Там бяха замесени фигурите на много магистрати, но Софийската градска прокуратура прекрати делото. Сигурна съм, че разследването на кръга на "Осемте джуджета" трябва да продължи, както и на кръга около Мартин Божанов", коментира тя. 

Адвокат Велимир Атанасов: Познавам ги, защото водим 4 граждански дела и отделно наказателни

"Защо ме наричат така, аз как да коментирам?" Това обяви по БНТ адвокат Велимир Атанасов. Повод за думите му бяха твърденията на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, който го определя като "мозък" на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов - Нотариуса.

"Явно са решили да се възползват от ситуацията, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме наричат така, аз как да коментирам? Познавам ги, защото водим четири граждански дела и отделно още наказателни дела. Никога не е имало лична среща между нас, никога. И това ми е много интересно и държа въпросните господа като правят квалификации, отправят всякакви твърдения, да кажат ясно и категорично къде точно аз съм се хвалил с някакви контакти от всякакъв вид, с който и да е било. Къде се е провела тази среща, при каки обстоятелства и кога. Защото такава среща не е имало", заяви Атанасов по адрес на гръцките бизнесмени. 

На въпрос какво го е свързвало с Мартин Божанов, той обяви: "Бях му адвокат".  Атанасов каза, че му е бил и съдружник, но само в един определен период, "когато обслужвах една банка". Дружествата бяха създадени за това, изцяло с цел представителство и след като приключихме с няколкото дела, които ми бяха възложени, повече не е имало сътрудничество", каза Атанасов. Това било в периода 2017-2018 г. След това почти нямаме контакти с него, добави адвоката. После му довършвал личните дела, по които Божанов се развеждал с третата си съпруга Адриана. "Беше тежък развод", коментира Атанасов. Той не отговори на въпроса дали знае за незаконни дейности от страна на Божанов с аргумента, че е бил негов адвокат. "Бил съм негов адвокат, не мога да ви отговаря на този въпрос".

На въпрос какви са му били отношенията с прокурор Невена Зартова Атанасов отговори: "Приятелски, дълги. Изцяло приятелски и много дълги. Много добри".

Главният секретар на МВР: Проверяваме дали Мартин Божанов е изнудвал гръцки бизнесмени

МВР проверява дали Мартин Божанов-Нотаруса е изнудвал гръцки бизнесмени. Сигналът е подаден в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), но проверката е възложена във всички структури на МВР. Проверява се и участието на адвоката на Божанов – Велимир Атанасов в схемата. Това каза главният секретар на МВР Живко Коцев в Ямбол, където присъства на отчета на областната дирекция на полицията през миналата година, цитиран от БТА.

„Гръцки бизнесмени, чрез наети от тях адвокати са сезирали ГДБОП. Постъпила е жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор. Извършена е проверка през 2022 г. Всички материали са изпратени на Софийска градска прокуратура, тъй като са изпълнявани указания на определен прокурор. Твърдението е, че тази преписка е останала в прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП“, каза Коцев.

Изяснява се и дали убитият Мартин Божанов, с прякор Нотарисуса, е сътрудничил на МВР, отговори на въпрос главният секретар на вътрешното министерство. „Възложили сме проверка да се проверят всички тези твърдения. Искаме да бъдем обективни и да не даваме информация на парче", коментира още Коцев.

По време на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във вторник журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков каза, че трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР. По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.

 

16 ДАНЪЧНИ ПРОВЕРКИ И ЧЕТИРИ РЕВИЗИИ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ

Междувременно от НАП потвърдиха, че на фирмата на гръцкия гражданин Анастасиос Дикос "Данаос Девелопмент"  са извършени общо 16 проверки и 4 данъчни ревизии в последните четири години. Една от  проверките е за установяване на факти и обстоятелства и 15 за прихващане или възстановяване с цел да се установи има или не основание за възстановяване на ДДС. Тези проверки обаче били традиционни, когато има искане за възстановяване на ДДС.

На "Данаос Девелопмент" са образувани и 4 ревизии за установяване на задълженията за ДДС в периода декември 2018 - юни 2021 г. Само една от тези четири ревизии била възложена на цитираната в интервютата на гръцкия бизнесмен високопоставена служителка на НАП Фиданка Йоневска.

Оказва се, че Йоневска, която е началник на сектор „Ревизии“ в НАП София е недосегаема, въпреки многобройните сигнали за конфликт на интереси.

Спрямо Йоневска НАП признава, че са постъпили няколко сигнала за конфликт на интереси. Първият е от КПКОНПИ. Твърденията са, че Йоневска съжителства на съпружески начала с лице, което има участия и собственост в няколко конкретно идентифицирани търговски дружества, по отношение на които, тя e упражнявала правомощия по служба. В НАП е образувана предварителна проверка, но не са събрани достатъчно доказателства за нередности от страна на Йоневска, посочват от агенцията.

Вторият сигнал е от 11 януари 2022 г., който е подаден от „Данаос Девелопмент“. Той съдържа данни за конфликт на интереси по отношение на Йоневска. В НАП е образувано производство за установяване на конфликт на интереси и този път то установява наличието на такъв конфликт. Йоневска обаче обжалва решението, но то е потвърдено от Административен съд София-град. По-късно обаче Върховният административен съд отменя решението на първоинстанционните магистрати, като не установява наличие на конфликт на интереси. От акта на съда се вижда, че тримата съдии, които преобръщат решението на долната инстанция, приемат, че не е доказано, че Йоневска е действала с частен интерес. Накрая дори НАП е осъдена да ѝ плати 1000 лв.

До окончателното произнасяне на съда по казуса, Йоневска не е отстранявана от работа, посочват от НАП.

От КПКОНПИ има подаден и трети сигнал срещу Йоневска за конфликт на интереси. Той е с идентично съдържание като предходните. По тази причина НАП е информирала КПКОНПИ, че вече е образувано такова производство, по него има влязло в сила съдебно решение и не следва да се предприемат допълнителни действия. Заради решението на ВАС от приходната агенция смятат, че няма обстоятелства, които да доведат до налагане на административна санкция на Йоневска - глоба и освобождаване от заеманата длъжност.

По повод твърденията за конфликт на интереси по отношение на фирмите за търговия с горива "Сакса“ и "Круиз“, освен решението на ВАС, което отхвърля наличието на конфликт на интереси, е съществено да се отбележи, че „Сакса“ ООД е регистрирано в ТД на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители", посочват още от НАП. От приходната агенция уточняват, че това е компетентната териториална дирекция, а не ТД на НАП София, където Йоневска работи като началник на сектор „Ревизии“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата