Quantcast

Медия без
политическа реклама

Граждани протестират срещу президента: Радев е позор!

Посолството на САЩ съветва американците в София да избягват центъра

02 Юни 2023Обновена

Шествие - "За парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО"

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Friday, June 2, 2023

Радев е позор! Така граждани скандираха пред президенството в нов протест срещу държавния глава и в подкрепа на съставяне на редовно правителство. Хората се събраха в 18.30 часа пред президентството, а малко след 20 часа те се отправиха с шествие към сградата на парламента, след това към Орлов мост.

Както е известно, Радев изпълни конституционното си задължение да връчи мандата за съставяне на правителството на ПП-ДБ. Но го стори с отвращение и каза, че по-добре формацията да не състави кабинет. Днес ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС обявиха окончателния състав на новото правителство. Изненадващо коалицията получи подкрепа и от ДПС за достатъчно голямо мнозинство, за да бъдат направени промени в Конституцията.

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура. По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство", заявиха от организацията „Правосъдие за всеки“, инициатор на протеста.

Демонстрантите излязоха с плакати "Радев агентът на Путин", "Радев предаде европейска България", "България е с Украйна и ЕС". Те заявиха, че България не е президентската република, а парламентарна и такава трябва да остане. Чуваха се освирквания, скандирания "Радев е позор!", както и призиви и за импийчмънт.

Протестът обаче се обърна и срещу днешните договорки на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с ДПС за сформиране на конституционно мнозинство. Както стана известно, на преговорите освен лидерът на движението Карадайъ е присъствал и Делян Пеевски.

"Не се доближавайте до Пеевски!", "Не правете конституционната реформа с ДПС!", призова председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков. 

Още от сутринта кордон полицаи бяха отцепили голяма част от площада пред президенството и не разрешаваха на пешеходците да доближават сградата.

Посолството на САЩ у нас дори излезе със съобщение, в което посъветва американските граждани в България да избягват центъра на София тази вечер заради планирания протест.

 

А ето какви инструкции даде посолството на САЩ у нас към американските граждани в България по повод протеста пред Президентството. Това е обичайна мярка за всички американски мисии по света.

"В петък, 02 юни 2023 г., ще има демонстрация, която ще започне пред Президентството в центъра на София около 18:30 ч. (1830). Демонстрацията ще прерасне в шествие с начало или около 19:30 часа до Орлов мост. Очаква се събитието да приключи около 22:00 часа. Българските власти очакват между 3000 и 5000 да участват в демонстрацията, която според съобщенията е в подкрепа на българското участие в ЕС и НАТО. Всички граждани на САЩ и членовете на техните семейства се съветват да избягват райони, засегнати от това събитие.

Моля, да предвидите, че има затворени улици и засилено полицейско присъствие в този район. Това може да доведе до закъснения, блокади и засилване на нормалния делничен трафик в центъра на София. Имайте предвид, че часовете и маршрутите на шествието, както и затворените пътища подлежат на промяна.

Действия, които трябва да предприемете:

- Демонстрациите, въпреки че са обявени като мирни, могат да се превърнат в конфронтация и евентуално в насилие.

- Избягвайте зони на демонстрации.

- Бъдете внимателни, ако неочаквано се окажете в близост до големи събирания или демонстрации.

- Бъдете наясно със заобикалящата ви среда.

- Наблюдавайте местните медии за актуализации.

- Не привличайте внимание.

- Гражданите на САЩ се съветват да се обадят на полицията (#112), да потърсят безопасно място и да изчакат помощ от полицията.

 

"МУТРО ВЪН!"

Протестът започна импровизирано още по обед - от Варна, където Радев и министърът на енергетиката Росен Христов посетиха центъра за споделени услуги на белгийската финансова група КВС. Местният активист на ДБ Евгений Станимиров, който е солист в операта, се провикна от мегафон срещу президента при излизането му от хотел "Черно море". "Мутро вън!", "Предател!", "Слава на Украйна!" се чува напевно в заснетия от самия Станимиров клип: 

 

Ключови думи:

протест, Румен Радев

Още по темата