Quantcast
Градският прокурор ще бъде глобен от съда, защото крие данни за Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Градският прокурор ще бъде глобен от съда, защото крие данни за Гешев

Прокуратурата не изпълнява съдебно решение за достъп до информация за работата на шефа си
Обновена
36 060
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Дейността на Гешев като редови прокурор се оказва една от най-грижливо пазените тайни на държавното обвинение.

Административният съд във Видин е започнал производство за неизпълнение на съдебен акт срещу шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. Това става ясно от разпореждане на съдия Антония Генадиева ат 20 август, което може да бъде видянона сайта на съда. Производството срещу Кирилова е неизпълнение на съдебно решение по дело за достъп до обществена информация, спечелено от гражданско движение "Боец". От миналото лято движението се опитва да получи данни за прокурорската работа на Иван Гешев като редови обвинител. И след отказа на Софийската градска прокуратура да предостави цялата търсена информация, заведе и спечели дело в Административния съд във Видин.

Градският прокурор обаче не изпълнява това решение, става ясно от съдийското разпореждане. Сега съдия Генадиева определя на прокурор Кирилова 14-дневен срок, в който може да даде писмени обяснения и да посочи доказателства защо не е изпълнила влезлия в сила съдебен акт. Освен това съдията нарежда шефката на градската прокуратура да бъде информирана, че по образуваното срещу нея производство, може да бъде глобена с от 200 до 2000 лв.

БОЕЦ спечели дело срещу градската прокуратура, която отказа да предостави данни за това колко от водените от Гешев са за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и колко от тях са приключили с осъдителна присъда, като да бъде конкретизиран и броят на споразуменията. По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер, пита още БОЕЦ.

Има същите въпроси и за делата на Гешев срещу организираната престъпност. Пита се и какъв е броят на внесените от прокурор Иван Гешев обвинителни актове от командироването му в Софийската градска прокуратура през 2009 г. до 31 юли 2019 г.

В мотивите да предостави тази информация градската прокуратура посочва, че я няма в систематизиран вид. Съдът обаче не е съгласен с този довод. Според магистратите данните ги има в поддържаната от прокуратурата унифицирана информационна система. "В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информация не е създадена и не се поддържа и в СГП, след като нейното създаване и поддържане е задължително", пише в решението. "След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва още съдът.

И след това решение обаче градската прокурорка постановява втори отказ за предоставяне на търсената от БОЕЦ информация. 

 

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3993 15
Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

24.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

17231 43
Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

21.01.2021

Обновена

6561 24

Коментари

Страници

Sine_metu

Така ще бъде, докато нямаме Горна камара на парламента.

Най-важните въпроси в държавата като избора на Главен прокурор не следва да се решават от някаква си гилдия, нито еднолично от президента и най-малкото от граждани, на които изобщо не са им работа, а от информиран, овластен, избиран от гражданите - тоест от народа и в никой случай от народните представители - Сенат. Само негово да е и правото да поправя решенията си.

dembik

А в този Сенат мъдрият български народ ще изпрати информирани и овластени особи като Годжи, Гъмзата и Барека.

майор Цепеняков

"...информиран, овластен, избиран от гражданите Сенат"

Т.е. от същите, които седят 30 г. в Народното събрание. Но по-високо платени и с повече привилегии.

Джиджи

Съб., 29/08/2020 - 07:10

@Sine_metu

 

👌👍👏

Джиджи

А в този Сенат мъдрият български народ ще изпрати информирани и овластени особи като Годжи, Гъмзата и Барека.

А ти не туряй под един знаменател несравними величини. 👎

 

Имам предвид "Годжи" – от една страна, и Гъмзата и Барека – от друга. 😅

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 09:45 (нов)

майор Цепеняков

"...информиран, овластен, избиран от гражданите Сенат"

Т.е. от същите, които седят 30 г. в Народното събрание.

 

„Тоест“:

1/ Въвежда пояснение след объркване или промяна на намерението.

2/ С други думи, по-точно, това значи.

 

Един от двама ни не прави разлика между „граждани“ и „народни представители“ и това не съм аз.

Както и да е. Ще редактирам мнението си

dembik

Имам предвид "Годжи" – от една страна, и Гъмзата и Барека – от друга.

А аз имам предвид истинското Годжи, не твоето любимо с униформа. 

Льо Клер

Прокурорите, както се знае са независими от главния прокурор, като при това могат и да го разследват!

Майтап бе, Уили! 😂

ppipi7766

Не е отказ, просто няма данни Гешефф да е свършил нещо като прокурор.

Сега като заместник и вече главен прокурор има много, но не в прокуратурата.

Искането е трябвало да бъде подадено към телевизиите.😂

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 07:09 (нов)

Льо Клер

Прокурорите, както се знае са независими от главния прокурор, като при това могат и да го разследват!

Майтап бе, Уили! 😂

 

Майтапи да искаш. Най-големият майтап е противоречието между

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

и

Чл. 105.(1) Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната,

докато НС има правото да изслушва, Чл. 84. (17). Сиреч да слушка.

 

У нас толкова, включително най-важните, обществени вериги са свързани „на късо“, че въпросът не е cui bono cui prodest, това вече е ясно и на децата, а как досега загубихме „само“ 1/3 от населението, а още не сме се затрили напълно.

Не че не сме на път да стане, при това бързо, не се ли освестим 

Кара Колю

А защо пропускаш чл.2?

(2) Цялата държавна власт произтича от народа.Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. 😁

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 08:32 (нов)

Кара Колю

 

Казваш ли нещо?

Льо Клер

Кара Колю

 

Казваш ли нещо?

 

Той никога, нищо не казва, ами само така - да излезе на гизмето, да се "прошари", както викат сърбите.

3biri

А разликаа между народ и гражданско общество е, че народът е беден, а членовете на гражданското общество обикновено не са притеснени за съдържанието на хладилника си. 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Прокуратурата на Гешев демонстративно се еманципира от Конституцията и законите. Да си позволиш да постановиш писмен отказ след като съдът те е задължил да извършиш определено действие, означава само едно - прокуратурата е поела курс към овладяване на цялата държавна власт. Гешев си създава собствена охранителна служба, отсвирва съда, отказва да се отчита за дейността си пред данъкоплатците, позволява си да прави политически изказвания, да задържа граждани без никакви доказателства за извършени от тях престъпления и да ги обявява публично за престъпници, категорично игнорирайки конституционно въведената презумпция за невиновност, обявява се за инструмент на Господ... Този разпищолил се тип е също толкова опасен, колкото и Борисов. Всяка минута тези психически нездрави лица завличат държавата към дъното и отстраняването им от властта вече е национална кауза, зад която трябва да застане всеки един българин. Гешев е позор!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

С дране и вечеринки не става . Трябва да се ползва тактиката на Баце - катадневно във всяка област да се показват директно простотиите ,а не само соловите изпълнения на ХИ ,колкото и ефектни да са

 

Простотиите на Баце и неговата бригада не са спряли от 11 години. Цели 11 години ежедневно виждаме и научаваме за простотия след простотия, коя от коя по-голяма, по цинична, по некадърна. Резултат - никакъв.  15 процента лумпенизирани българи ги държат на власт и ще ги държат още 20 години, докато не бъдат наритани. И с дране става, и с вечеринки става, и с всичко става. Не става само с философски разсъждения кое става и кое не става.

Джиджи

Съб., 29/08/2020 - 08:57 (нов)

@Dani Kirilov

 

Този път от мен – 👌👍

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 08:24 (нов)

Nikita6

С дране и вечеринки не става . Трябва да се ползва тактиката на Баце - катадневно във всяка област да се показват директно простотиите ,а не само соловите изпълнения на ХИ ,колкото и ефектни да са .Примери бол , но трябва  т.н. опозиция да не разчита телевизора да и спечели изборите. Пример : в Областен град

 

Трябва и едното, и другото. И частните истории, важни са психологически, и обобщенията, задължителни са за намирането на решения.

Тактиката на „Бацето“ ти е по принуда. Къпе народа в историйки, понеже обобщените показатели, викат им и „ключови индикатори“ доказват безпрекословно катастрофата на управлението му.

Обезлюдяване, застаряване, изоставане на доходите, позорни и намаляващи пенсии (38% от средния трудов доход при 53% преди него), ръст на социално значимите болести вследствие намаляване разходите за здравеопазване (57% дял на частните разходи при 43% преди него и 17% средно в ЕС), освобождаване от данъци на най-богатите („плоският“ за тях е 4,7%) и така нататък, и така нататък.

Тая тактика минава само пред неграмотните.

Защо не се изправи пред Европарламента да пораздуха за „успехите“?

За нашето Събрание и не питам. Виж по-горе защо

Джиджи

Защо не се изправи пред Европарламента да пораздуха за „успехите“?

Защото ше Му духнат под опашката. Затуй!!! 😅

Slava
снимка на Slava

15 процента лумпенизирани българи ги държат на власт и ще ги държат още 20 години, докато не бъдат наритани.

 

Останалите 85% нелумпенизирани са съгласни, харесва им, щом не гласуват или гласуват за онези, които са по - зле и от "Бацето ви".😂 Кое пречи на 85-те% да ги нарита на избори - гадната "алтернатива" е единственият смислен отговор.

mi6osp.

Нищо ново - секретарките крият срамните неща за шефа.

 Докато им е шеф. 

'FranceskRivalta'8

Прокуратурата на Гешев демонстративно се еманципира от Конституцията и законите. 

Навързани са като свински черва. Каскетурата "КАРЕНИН" усърдно прикрива престъпленията на мутрата Цаци.

Г-н Стефан Стефанов (практикуващ адвокат и доскорошен дългогодишен преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски") си спомня:

"Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява? Много го харесвам и ще му дам подсказка.

През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола.

По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът.

Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали.
Чудя се сега какво ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ?

Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор!" 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Кирилов , говоря за практически действия , а не за пожелания.

 

Точно обратното! Може би си искал, но не ти се е получило. Защото критикуваш практическите действия и препоръчваш образование на масите.

JRoger

По-простичко е. Иска "толупите" да му извадят кестените от огъня, щото е "профи". Блага раб'та е директорската, еле пък в "професионална гимназия" за фризьорки, например.💃💃💃

McDouglas

Доста тъжна новина

 

Хора, трябва накрая да разберем, че каткгоричната поддръжка на Европейското Семейство за България и лично за Премиера е включително заради решителните действия на прокуратурата срещу престъпността

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 09:36 (нов)

Nikita6

Обобщените му показатели според данните на Световната банка са ОК , с изключение на т.н. Коеф. на Джини .Фичовците го подкрепиха

 

Твърдението за „ОК според Световната банка“ е чиста измислица.

Първо, СБ ползва стотици показатели; по няколко като съотношение дълг към БВП сме в норма, по повечето сме на последните места не в ЕС, а в целия свят. Второ, СБ взема пряко отношение само към страните с висока задлъжнялост към самата банка. Например СБ счита „плоския“ данък за спирачка пред растежа, каквато е и както съм цитирал банката и тука, но няма да намериш нищо от рода „Абе ей ти, чшш, я се узми у раце!“ Поради това и не само - Трето и най-важно: „Каква ни е на нас СБ, та да ни интересува кое според нея е ОК?“

Не знам кои наричаш „фичовци“, но ако имаш предвид Fitch Ratings, то Третото и най-важно за тях се отнася на порядък повече, отколкото за СБ.

 

Абе някои много сте ми странни.

За български народ, интерес и независимост изобщо ли не сте чували?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

По-простичко е.

 

Естествено! Само те си мислят, че са ного сложни. Уж не подкрепяли мутрьо, ама не се правело с протести. А как се прави? Ми, не се прави с протести!

Васик

Спомням си, че Гешев много работеше по телевизионните репортажи. Винаги беше в червена тога и въртеше един смартфон в ръцете си.

Sine_metu

Съб., 29/08/2020 - 11:53 (нов)

Nikita6

Тая песен на кое място сте в ЕС е за цоциалистите .

Важно е какви са показателите за 2009 -2019 г - по времето на царуването му .

 

БВП на глава $      6969                     9272 за 2018 г.    ръст над 30 %

 

Първото изречение не разбрах. Някакъв брътвеж.

По числата докладвам:

1/ За периода доларът се е обезценил с 23%.

Ако се държиш възпитано, ще ти дам и линк към калкулатор.

Иначе си търсиш сам.

Следователно реалният ръст на глава е 8% или под 1% годишно. Мизер.

2/ За периода главите са намалели с 600 хиляди или с 8%.

Следователно ръстът на БВП е 00,00

00,00, словом нула, 00. Действително е важно.

Показва как се прахосват милиарди за нулев растеж.

Тутракански

👈👀

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш