Quantcast

Медия без
политическа реклама

Градове са на път да забранят тротинетките в паркове и по площади

05 Авг. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Удобна са, но и опасни.

Във Варна и Плевен зрее забрана на електрически тротинетки в паркове и пешеходни зони, идеята не е чужда и на други градове. Причината е, че зачестяват инцидентите с тях, превръщат се в заплаха за пешеходците. От една страна тротинетките и т. нар. скутери са екологично и удобно превозно средство, което без съмнение ще навлиза ударно в живота; хората от все повече големи градове имат възможност да ги ползват под наем, превръщат се в мания. От друга обаче, човек вече не може да се разхожда спокойно в парковете или по площадите, да пусне детето свободно - постоянно фучат тротинетки.    

Във Варна проблемът бе обсъждан на комисията по обществен ред към общинския съвет. Бяха дадени идеи за забрана в Морската градина, другите паркове, пешеходната зона в центъра. За да няма двусмислици, велоалеите най-вероятно изрично ще бъдат изключени от ограниченията. В Плевен предложенията са в доста по-напреднала и подробна фаза. Фигурират в наредба, чието обсъждане тече в момента. Предвижда се забрана за Градската градина, площадите "Възраждане", "Стефан Стамболов", ул. "Васил Левски" между тях, алеите на парк "Кайлъка", на детски и спортни площадки. Освен това няма да ги карат деца до 14-годишна възраст, а тези между 14 до 16 г. ще ги управляват само на велоалеите. Посочени са по кои точно улици може да се движат тротинетките, като максималната скорост ще е 15 км/ч. Има и други ограничения или изисквания.

Преди 3 години държавата опита да въведе национални правила. Заради ковид - ситуацията първоначално, или защото по принцип в България е така, те не се спазват. Теоретично тротинетките не трябва да се движат по пътища и улици, на които максимално позволената скорост е над 50 км/ч, следва да се карат най в дясно и т.н.:

Законът за движение по пътищата дава възможност и общините да въвеждат регламенти, от което именно те са на път да се възползват.

Проблемите не са само у нас. Например в Швеция от 1 септември влиза забрана за движение на електрически тротинетки по тротоарите.

Още по темата