Quantcast

Медия без
политическа реклама

Горичка изгоря насред София

На мястото се строи спортна зала, заради която уж нямаше да се отсичат дървета

22 Окт. 2023Обновена
Сега
Няма дървета, няма проблем.

Пожар унищожи една от малкото зелени площи на столичния район "Люлин 6". Случайно или не, мястото се разчиства в последните месеци за строеж на спортна зала, свързвана с бившия футболист Даниел Боримиров. Инвеститорите твърдяха, че няма да секат дървета заради обекта, но сега с пожара тази необходимост отпада.

Теренът е общински и понеже е отреден за спорт, миналата година Столичният общински съвет го даде на спортен клуб „Витоша Спорт 2015“ да строи спортна зала. Така вместо районът да остане зелен и с достъпни спортни съоръжения за всички, ще бъде застроен с поредна зала за платен спорт. Преди това Боримиров направи опит да вземе терен в Бояна, но срещна отпор от местните жители.

По ирония на съдбата пожарът се развихри по време на предизборния дебат за "Люлин", на който кандидати обещаваха точно зелени площи и отчуждаване на терени за нов парк.

Силният вятър и високите температури създадоха доста работа на пожарникарите в цялата страна вчера, а на места се наложи участие и на армията. 311 пожара са ликвидирани в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). От тях с щети са 31 пожара, от които седем в жилищни сгради и четири в транспортни средства.

Втори ден остава сложна ситуацията край костинбродското село Безден, където снощи в гасенето се включиха Сухопътни войски. Местните власти призоваха за доброволци и ги очакват пред кметствата на селата Безден и Василовци тази сутрин. Огънят, който засяга землищата на още две села - Понор и Василовци, още не е локализиран. В помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, 10 горски служители и 32 военнослужещи.

Днес отново има жълт код за силен вятър в четири области - София-град, София-област, Враца и Монтана. В тези области е в сила предупреждение за силен вятър с пориви до 20-24 м/ сек. След обяд вятърът ще отслабва, дори са възможни валежи, предупреждават синоптиците от НИМХ.

 

Ключови думи:

пожар, зелени площи, Люлин

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?