Медия без
политическа реклама

Гьоков: Има 50% шанс новите пенсии да се плащат от август

Министърът не признава никаква вина за късното внасяне на промените в бюджета на ДОО

26 Юни 2022
БГНЕС

Социалният министър Георги Гьоков предупреди българските пенсионери, че има 50% вероятност да не получат обещаното увеличение на пенсиите през юли. В този случай увеличението за юли ще се изплати със задна дата с пенсиите през август, обясни Гьоков. Той не призна никаква вина за късното внасяне на проектозакона за бюджета на ДОО и хвърли цялата отговорност за евентуално закъснение върху парламента. Това става на фона на светкавично движена бюджетна процедура и спешаване на парламента да гласува проектите въпреки късите срокове и късното им внасяне в НС.

Както „Сега“ писа, на извънредно заседание на бюджетна комисия в петък депутатите одобриха внесения от правителството вариант за увеличение на пенсиите с 10% и добавяне към тях на сумата от 60 лв. (давана досега като добавка). Пенсиите ще бъдат актуализирани и през октомври. Противно на очакванията за разпиляно гласуване в комисия и отлив на гласове към алтернативни предложения, комисията подкрепи именно варианта на актуализация, предложен от правителството. Според Гьоков обаче нямало гаранции, че в зала няма да има популистско гласуване и хаос.

„Аз имам притеснение, че когато влезе бюджетът във вторник в зала и ако извинявайте, че така ще се изразя, ако им замирише на избори и започнат да правят популистки предложения или някой реши да гласува напук, тогава ще стане страшно“, коментира Гьоков. Той изтъкна, че при всички положения графикът за промените изостава от необходимото, така че да не се стигне до закъснение при изплащането на увеличенията. „Дори и всички нормално да се движи, ние вече изоставаме от графика. Графикът беше ДОО да е минал в петък, големият бюджет – в понеделник. Всичко това да се обнородва и да стане факт актуализацията, за да може НОИ да работи нормално и пенсионерите да си вземат нормално пенсиите от 7 до 20 юли“, заяви Гьоков. Според него министерството си било свършило перфектно работата, защото разчело вариант за изплащане на пенсиите и при закъсняване на текстовете. Гьоков се ожали защо всичко се случва по български и в последния момент.

В същото време основната причина за закъснението е късното внасяне на проектобюджета на държавното обществено осигуряване в НС. Проектът бе внесен на 8 юни, бюджетна комисия го прие още на следващия ден, а социална – на 10 юни. Проектът мина на първо четене в зала на първото редовно заседание след това – на 15 юни, и бе даден 7 дневен срок за внасяне на предложения за второ четене, който изтече на 22 юни. На 24 юни на извънредно заседание на бюджетна комисия проектът мина и на второ четене, очаква се да бъде окончателно гласуван в зала във вторник. Парламентът пришпори окончателното гласуване след предупреждения, че НОИ няма да смогне с преизчисленията на пенсиите – факт, с който правителството би следвало да е било наясно достатъчно рано.

Още по темата четете тук. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?