Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гоце Делчев не бил нито само българин, нито само македонец

Скопие подгрява темата в навечерието на важни разговори

28 Септ. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Официалната позиция на двете държави е, че Гоце Делчев не може да ги скара. Така например миналата година министърът на културата Боил Банов и македонският му колега Асаф Адеми заедно поднесоха цветя на паметника в Борисовата градина.

Споровете между България и Северна Македония за Гоце Делчев продължават, макар ръководствата на двете държави да демонстрират толерантност. Драги Георгиев, съпредседател на общата комисия, която трябва да изглажда историческите неразбории, заяви пред ТВ "Телма", че искането на София Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо. Той се обяви и против еднозначните действия: "В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор".

Изявлението му идва в навечерието на ново заседание на комисията. Тя ще се събере в средата на октомври в Скопие, след като пасува около година. По темата тепърва ще има доста дискусии, защото се очаква посещение на премиера Зоран Заев у нас. В средата на ноември в София ще се състои и сесия на т.нар Берлински процес (инициатива на ЕС, дебатираща механизмите на разширяване), на който също ще се изглаждат двустранните отношения. 

"Нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган. Твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г. няма абсолютно никакво научно основание. Създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на XIX век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации", каза още Георгиев.

Междувременно Заев демонстрира оптимизъм. "Аз съм уверен, че има шанс за разрешаване на всеки отворен въпрос, дори и във връзка с Гоце Делчев - по начин, който да направи и двете страни щастливи. Чрез отворен процес на сътрудничество ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България. Делчев не може да ни раздели, той се е борил за прогресивни идеи, които обединяват хората", заяви той преди няколко дни пред сайта "Локално". Вчера пък българската правителствена пресслужба съобщи, че двамата премиери са провели телефонен разговор. Бойко Борисов заявил, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Северна Македония.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?