Медия без
политическа реклама

Гешев загуби в КС: Парламентът може да го вика на всеки 3 месеца

Колкото и да не му се иска, ще трябва да се отчита в НС и да получава указания оттам, написа веднага Лена Бориславова

12 Юли 2022
Архив СЕГА

Главният прокурор Иван Гешев загуби в Конституционния съд (КС), който единодушно отхвърли искането му срещу правилото, което дава възможност на парламентът да го вика и дори да му дава препоръки. 

КС отказа да премахне разпоредбата в Правилника на НС, според който той трябва да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от правната комисия. Отделно от това остава и възможността парламентът да му дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил.

В искането си до Конституционния съд Иван Гешев твърдеше, че с правилника си Народното събрание нарушава конституционния принцип за разделение на властите, като недопустимо много е разширило предвидения контрол на законодателната над съдебната власт.

"Колкото и да не му се иска, Гешев ще трябва да се отчита пред Народното Събрание на Република България и да получава указания оттам. И то на всеки 3 месеца!", написа веднага след излизане на решението на КС във Фейсбук началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. "Стъпка по стъпка към прозрачност и отчетност на главния прокурор. Предстои публикуване и на ЗИД ЗСВ за търсене на отговорност от главния прокурор за извършени от него престъпления", добавя тя.

Още по темата