Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев ще освети приватизацията на "Кремиковци" до дни

Главният прокурор анализира видовете олигарси у нас - опасни и по-опасни

04 Март 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в близките дни ще бъде готова "първата порция" от проверяваните приватизирани предприятия. Става дума за около 100 сделки, сред които са и "Кремиковци" и "Бобов дол". "Кремиковци" продължава да се реже. Във всеки български град може да се чуе такава история - за предприятия, които са хранили този град, а са продадени за 1 лев", поясни шефът на държавното обвинение пред БНР.  Подобно на друг свой далечен предшественик - Никола Филчев,  Иван Гешев нарича раздържавяването в България "криминално".  Филчев така и не успя да вкара престъпник по линия на приватизацията зад решетките. 

Гешев подчерта в интервюто си за националното радио, че в хода на проверката на целия приватизационен процес ще се анализират и произнасянията на държавното обвинение по конкретни случаи. "Ще установим дали е имало нарушения от страна на колеги", зарече се той. 

Иван Гешев уточни, че целта била да се възстанови част от чувството за справедливост в обществото. По отношение на критиките, че давностният срок за търсене на престъпление при голяма част от тези приватизационни сделки е изтекъл, той коментира: "Нашата народотопсихология е да мислим как нещо не може да стане. Каквото и да ти говорят, става дума за пари. Подозирам, че по отношение за следприватизационния контрол ще излязат много сделки, за които не изтекла давността". Гешев призова още депутатите "да си свършат работата и да отвържат ръцете на прокуратурата", но отбеляза, че "много често в България това, което говорят политиците, и това, което правят, са две различни неща".

Главният прокурор отрече да има има изготвен план за последващи арести на олигарси. "За да имаме такъв план, трябва да сме събрали доказателства. Но ако говорим за олигарси, има различни типове богати хора. В голямата си част генезисът на българския капитал е с криминален произход. Това не означава, че няма почтени бизнесмени. Прокуратурата не мрази богатите хора, а богатите и бедните трябва да спазват правилата", уточни той. Гешев изрази тезата, че у нас има два типа "вредни олигарси". Първият бил тези, които са натрупали пари от времената на прехода и се опитват да влияят на политиците, без значение кои са те. По този начин се "извращавала политическата среда". "Другият тип е по-умният. "Те изградиха една мрежа от НПО, от политически партии, проекти, медийни говорители и с чужди пари прокарват политически, финансови интереси", аргументира се главният прокурор и уточни, че вторият вид били "по-опасни"

По отношение на разпоредената проверка за къщата в Барселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, Гешев заяви, че по този случай "няма да бъдат правени компромиси". "Единственият начин да ни повярват българските граждани е да няма различен подход към различните персони, които се проверяват. Когато е заподозрян премиерът, действаме по същия начин, както когато е заподозрян един социално слаб", заяви той. По негови думи освен, че ще бъде поискана информация от испанските власти, може да бъде снета и банкова тайна. "Нали ви е ясно, че след такъв медиен отзвук ще извършим абсолютно задълбочена и компетентна проверка", добави Гешев.

Той за пореден път определи като "наглост" искането на адвокати за промяна в конституцията заради правомощията на прокуратурата. Главният прокурор направи сравнение с боксов мач, при който единият от състезателите не харесва стила на другия, затова иска да му бъдат вързани ръцете. "Адвокати на подсъдими, осъдени престъпници, от мрежата на подсъдимия Прокопиев. Затова го нарекох наглост", коментира Гешев.

 

Самооценка - ястреб 

На въпрос дали се ласкае от твърденията, че се е превърнал в играч на политическата сцена, главният прокурор отрече да е политик и да се интересува от рейтинга си. "Не живея с мисълта, че трябва да бъда преизбран, имам 7-годишен мандат и трябва да се свърши конкретна работа. Аз не съм част от това, което наричат елити, номенклатура. Някой хора не го разбраха, а тези които го разбраха, се уплашиха. Нямам амбиции в сферата на политиката. Нямам афинитет да говоря едно, а да правя друго. Не се вписвам в българския политически модел", категоричен е Гешев.

Той обясни, че е еднакво отдалечен от американски и руски интереси, защото бил "български ястреб". В края на интервюто главният прокурор заяви, че в момента "няма кой да посмее да му се обади": "По едно време ми пращаха СМС, но и те спряха".

 

Още по темата