Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев се отказа през Фейсбук от охраната си от НСО

Съветът за защита е определил месец за охрана на бившия главен прокурор и той и без това от утре е нямало да я има, твърдят от прокуратурата

14 Юли 2023Обновена
Фейсбук Иван Гешев
Иван Гешев си пусна снимки от събора на Рожен

Доскорошният главен прокурор Иван Гешев се отказа през Фейсбук от охраната на НСО.

"Скъпи приятели, Днес реших да се откажа от назначената ми охрана от НСО. Смятам, че държавният ресурс не трябва да бъде използван за обезпечаване на личната ми сигурност, тъй като вече не съм главен прокурор. Благодаря на служителите от НСО за тяхната отдаденост и професионализъм.", написа той в социалната мрежа.

Националната служба за охрана (НСО) е похарчила близо 15 000 лв, за да охранява главния прокурор Иван Гешев по време на посещението му в САЩ през януари т. г.

Според източници от прокуратурата обаче, Съветът по защита, с който на Иван Гешев е била определена държавна охрана за период от един месец след освобождаването му, изчита утре - 15 юли 2023 г. На практика, дори и да не се беше отказал днес, от утре Гешев нямаше основание да има защита от НСО, твърдят те.

Това е второ демонстративно отказване на Гешев отт НСО. Той направи това и на 28 април 2020 г., когато беше действащ главен прокурор. Тогава се твърдеше, че до решението се е стигнало след разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства по онова време, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на НСО. Това послужи като аргумент охраната на Гешев да бъде поета от Бюрото за защита при главния прокурор. После обаче Бюрото бе отнето от Гешев и бе прехвърлено към министерство на правосъдието, и охраната на Гешев отново бе поета НСО.

Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много въпроси. Резерви срещу дадените обяснения за вида на взрива и професионализма на извършителите изразиха редица експерти.

 

Ключови думи:

Иван Гешев, НСО, отказ, охрана

Още по темата