Quantcast

Медия без
политическа реклама

Версията на прокуратурата за взрива срещу Гешев предизвика много въпроси

Израелски ескперт се възхитил от "злия гений" зад бомбата срещу главния прокурор, коментира шефът на НСлС

02 Май 2023Обновена
Интернет
Дръвчето не е пострадало противно на твърденията за висок огнен стълб.

Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много въпроси. Резерви срещу дадените обяснения за вида на взрива и професионализма на извършителите изразиха редица експерти. Според тях показаните от медиите щети на мястото на взрива по-скоро опревргават даваните обяснения, отколкото да служат за доказателства.

Прокуратурата в лицета на заместника на Иван Гешев Борислав Сарафов твърди, че взривното устройство е било поставено край банкета, на голям завой, където се очаквало скоростта да е по-ниска. В момента, в който край мястото е минал автомобилът на Гешев, бомбата е гръмнала, като огненият стълб е бил с височина 4-5 метра, а дупката е с 30-40 см дълбочина. Бомбата е била с осколки и е била насочена към пътя, обясни още Сарафов. Според прокуратурата атентатът е дело на професионалисти. 

Това твърдение бе отхвърлено от ген. Васил Василев, бивш директор на Националната служба "Полиция", и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов. "Трудно може да се каже, че са професионалисти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не представлява страшна опасност и е далече от пътя", коментира Василев. "В случая от вчера колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено директно да влияе върху автомобила", счита Василев.

"Не може да се говори за професионализъм, какъв професионализъм, когато няма резултат. Разследващите трябва да ограничат говоренето по темата. Какво му е професионалното - дори няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има следи от увреждания", коментира Емануил Йорданов. Той изтъкна и че не вижда мотив за случилото се. 

Бивш офицер сапьор от запаса също направи на пуф и прах направените внушения около взрива в пост във "Фейсбук". Според сапьорa Петър Камбарев обясненията около вида на взрива и целта на атентата не са убедителни. 

Ето аргументите на Камбарев като старши лейтенант от запаса: 

"Преглед на твърдения и факти станали ясни до сега. Те са на шефа на следствието:

1. Взривът е насочен да убива минаващите на пътя

ОПРОВЕРЖЕНИЕ – мястото е под пътя и с наклон в обратна посока. Ако беше на склон, по-висок от пътя, с посока на самия път, нещата щяха да стоят по друг начин.

Затова се виждат следи от някакви сачми по дърветата надолу и никакви щети по пътя, до който е гръмнал взрив. Интересно е дали има поне едно попадение по колите. Не показаха нито едно.

2. Взривът е вдигнал огнен стълб висок 4, 5 метра

Опровержение – дръвчето, под което е взривът, е цъфнало и даже не е обгоряло. Непокътнато е.

3. Взривът е 3 кг. тротилов еквивалент

Опровержение – такова количество взривно вещество щеше да изкопае ров през пътя. А не са пострадали даже малките бордюрчета, които са на по-малко от метър от мястото на взривяване.

4. Взривът е изкопал дълбока ЯМА с диаметър 3 метра

Опровержение – от показаното по телевизията няма такава яма. Само е окосена тревата.

4. Терористичният акт е подготвен изключително професионално. Самото изпълнение е много професионално

Опровержение – взривът не е поставен на подходящо място, защото насочва взривната вълна в обратна посока, не е достатъчно взривното вещество, не е взривен в точния момент.

Слава Богу!

Остава само обида от внушенията, непрофесионализма на журналистите, реакцията на ГЕРБ, Възраждане, Слави (малкото ДПС го наричат)."

 

УБИЙСТВЕН АТЕНТАТ

Израелски експерт по контратероризъм участва в разследването за избухнала бомба до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, съобщи днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По негови думи, взривното устройство било толкова добре направено, че дори експертът от Израел се възхитил от уменията на атентатора - "зъл гений". "Той наистина изрази възхищението си. Каза, че подобно нещо говори за изключителен професионализъм", посочи Сарафов. Не стана ясно кога и по какъв начин българската прокуратура е открила и наела израелския експерт, за да участва в разследването.

Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни още шефът на Националната следствена служба. Частица от секундата е възпрепятствала това взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев. Осколките са били поставени там с цел да пробият бронировката на колата и да убият намиращите се вътре хора, категоричен е Борислав Сарафов. Взривната вълна обаче е минала покрай предния десен фар на автомобила и предния капак. „Обикновен гражданин нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са спасили живота на пътниците", смята зам.-главният прокурор.

"Взривът е добре подготвен, професионално изпълнен, заложен като засада. Целта на взрива е била да убие. Взривното вещество е самоделно изготвено, не е фабрично и произведено от някои от нашите оръжейни заводи", коментира още Сарафов и допълни, че говорим за "убийствен атентат" срещу главния прокурор. Изненадващо обаче Сарафов не пожела да поясни кой се е намирал още в автомобила на главния прокурор и не отговори на въпроса дали семейството на Гешев е пътувал с него, както първоначално се твърдеше.

Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в МС. Той обаче отказа да даде повече подробности. Всички заплахи, отправяни срещу Гешев през годините, са проверявани много сериозно, заяви още вътрешният министър.

ПРОТЕСТ

“Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата Прокуратура". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на протест в подкрепа на Иван Гешев пред съдебната палата. По нейни думи е недопустимо някой да мисли, че атентатът е инсцениран акт.

"Жерви сме на война срещу прокуратурата - с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха, но се опитаха да убият главния прокурор. Опитът му за убийство е породено не само от желание за физическото му унищожение на лица от криминалния контингент, олигарси и политици, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да покажат на всички нас, че с натискането на един бутон могат да убият един човек. Благодарение на Бог нямаше пострадали", категорична е Милева. Според нея войната срещу главния прокурор се води от политици, журналисти и олигарси, но не пожела да назове техните имена.

МНЕНИЕ

Според пост на друг офицер от запаса със сапьорски опит - Александър Лачев, взривът е предизвикан от не повече от 400 г. тротилов еквивалент. 

Други потребители на "Фейсбук" направиха директно сравнение между щетите от 3 кг взрив при атентата на летището в Сарафово, при който загинаха 7 души и бяха ранени 35, и взрива, предназначен за Гешев. Досега прокуратурата не е показала снимка на колата, с която е пътувал Гешев.

ПИТАНЕ 

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев изпрати питане до шефа на НСО Емил Тонев по повод "странния" според него инцидент с кортежа на главния прокурор. 

"1. Имат ли автомобилите, които се използват от Националната служба за охрана, видеорегистратори? 

2. Ако не, ръководството на службата обмисля ли поставянето на такива, в контекста на това, че при участие в ПТП или при ситуация на инцидент, заплашващ сигурността на охраняваното лице, те могат да се използват за последващ анализ и подобрение на практиките на службата?", е попитал Мирчев. 

Ключови думи:

Иван Гешев, взрив

Още по темата