Quantcast
Гешев поиска закон за лобизма заради адвокати-депутати на подсъдими | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев поиска закон за лобизма заради адвокати-депутати на подсъдими

От днес ме пази НСО, обяви главният прокурор
Обновена
1 388
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев поиска закон за лобизма, за да спре практиката, при която напълно законно адвокати на подсъдими да стават депутати и после да променят или да опитват да променят закони в полза на тези подсъдими. Това шефът на държавното обвинение обяви пред журналисти, преди да участва в българо-германски семинар. 

„Да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани”, коментира Гешев. Той повтори тезата си, както по отношение на депутати, които са били адвокати на хора, които са били жертва на полицейско насилие, така и за защитници на подсъдими в специализирания съд, които искат да го закрият.

Гешев обяви, че от днес го пази НСО и са силно преувеличени твърденията на Министерство на правосъдоето, че хора от Бюрото за защита са преминали към тази служба, за да го пазят. Ако преминаването на няколко шофьори е някаква новина, каза още той. Ден по-рано от МП обявиха, че е имало миграция на хора от Бюрото към НСО, че те самите са поискали това и се предполага, че та се преминали там именно, за да пазят Гешев.

"Къде живее главният прокурор, не е най-важното в държавата", каза още Гешев по повод изнасянето му от вилата в резиденция "Бояна".  "Дали съм защитен, или не съм - едва ли представлява интерес за българските граждани. Аз съм наясно, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила. И ще спазя закона такъв, какъвто е", обяви Гешев.

Прокуратурата работи по сигналите, подадени от служебното правителство, каза още главният прокурор. През следващите дни пресцентърът ще ги обобщи и обяви. "Ние разследваме всякакви сигнали, подадени към нас. Сигналите, подадени от служебното правителство не са много на брой. Те ще бъдат обобщени, представени, ще бъдат информирани българските граждани на какъв етап са", коментира Гешев. 

Още

Прокуратурата защитава спецправосъдието с конференция в Бояна

02.12.2021

5568
Гешев и Цацаров може да бъдат махнати бързо

02.12.2021

12124
Ще играе ли тоягата на Кьовеши в България