Медия без
политическа реклама

Гешев остава без бюрото си по защита

ГЕРБ обвини "Демократична България", че блокира дела за конфискация за 3 млрд. лв.

27 Апр. 2021Обновена
Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.
БГНЕС
Бюрото по защита в действие при акцията в президентството миналото лято.

Бюрото по защита, което в момента е на пряко подчинение на главния прокурор, да премине към Министерството на правосъдието като самостоятелен специализиран отдел. Това предвижда законопроект, внесен от Виктория Василева и Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Депутатите предлагат реформа в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство с аргумента, че в момента в главния прокурор е концентрирана власт, каквато конституционните му правомощия не му дават. А от концентрацията на власт следва и произвол. 

Действията по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления са типични за органите на изпълнителната власт. Те упражняват принуда от името на държавата, могат да използват сила, оръжие и помощни средства, да ограничават човешки права, може да се стигне до отнемане на човешки живот, пишат Василева и Йорданов в мотивите си. И допълват, че за такива действия трябва да има граждански контрол, в това число съдебен и от Народното събрание. А това няма как да се случи, ако полицейските функции са в съдебната власт.

Бюрото по защита на главния прокурор изигра главна роля при щурма в президентството миналото лято по време на акцията срещу двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които участват във всяка по-шумна акция на държавното обвинение, го правят лично по нареждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по дела. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО.

Мотивите към проекта на ИТН преповтарят аргументите на президента Румен Радев, който през март атакува пред Конституционния съд законовата уредба на бюрото.

Законопроектът на партията на Слави Трифонов изпреварва и проекта за бюрото, който депутати от "Демократична България" дадоха заявка, че ще бъде внесен от тях тази седмица.

ОБВИНЕНИЯ

"Кого обслужват Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов, ако внесен от тях законопроект предвижда спиране на всички над 700 искови производства на КПКОНПИ пред първа, въззивна и касационна инстанция, водени срещу над 1600 лица?" Това попита във Фейсбук шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя визира промените в антикорупционния закон внесен от тримата депутати от "Демократична България" миналата седмица. Те предвиждат прекратяване на антикорупционната комисия КПКОНПИ, разделянето й на два органа, махането на Сотир Цацаров от председателския пост и спиране на производствата по конфискация, докато не задействат новите правила.

"Стойността на претендираните за отнемане активи по тези дела е над 3 милиарда лева. Производства по дела за милиарди ще бъдат спрeни, а за Комисията и за съда е предвидено задължение за отмяна на допуснати вече с влязъл сила съдебен акт обезпечителни мерки", алармира сега Атанасова. И изрежда физически и юридически лица, върху които предложените промени ще имат директен ефект: Цветан Василев - около 2 милиарда, Баневи - около 140 милиона, Прокопиев - около 200 млн. лв., Арабаджиеви - около 350 милиона лв., Миню Стайков - около 130 млн. лв., Васил Божков - около 200 милиона. (запазено е изписването на сумите на Атанасова).

"Борци" с корупцията или достойни наследници на Бисеров и Манолова - вносители на "Ванко 1" и Дончева в прегласуването на текста, само че в особено големи размери!", завършва поста си в социалната мрежа Атанасова.

Проектът наистина предвижда спиране на производствата, но не и автоматична отмяна на наложени обезпечителни мерки. Хората, чиито права са засегнати от влезли в сила обезпечителни мерки, по които Върховният касационен съд не се е произнасял като инстанция по същество, могат да подадат касационна жалба срещу обезпечителния акт, казва проектът. Колкото до спрените дела, те се възобновяват, когато влязат в сила наредбата за проверките за установяване на незаконно придобито имущество и методиката за това как се определя значително несъответствие в имуществото на проверявания. Отменят се обезпечения единствено ако става дума за имущество на лица, които не са ответници по исковете за конфискация.

Повече за разходите на Бюрото може да прочетете тук: Бюджетът на спецбюрото на Гешев скача с милиони от година на година

Още за работата му може да намерите тук: Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

Защо Гешев се отказа от защитата на НСО за сметка на Бюрото вижте тук: Гешев се отказал от НСО след убийството на Станка Марангозова

За предложенията на "Демократична България", свързани с КПКОНПИ, прочетете тук: Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата