Quantcast
КПКОНПИ се отказва от запора на жилищния комплекс на Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ се отказва от запора на жилищния комплекс на Божков

Комисията иска конфискация на над 871 хил. лв. от подсъдимия по делото "Боклукгейт" Красимир Живков
Обновена
4 866
 https://novehomes.bg/

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е решила незабавно да поиска от Софийския градски съд да бъдат вдигнати възбраните, наложени по искане на самата комисия върху 14 многофамилни жилищни сгради в комплекса на обвиняемия бизнесмен Васил Божков "Нове хоумс". Това съобщи КПКОНПИ в четвъртък. "Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на "Нове хоумс" АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество", обяснява комисията.

Имотите бяха възбранени с окончателно съдебно определение в рамките на производството за конфискация срещу Божков. Съдилищата не приеха доводите на "Нове Хоумс" АД. Комисията сега обяснава, че от "Нове хоумс" не са били представени никакви доказателства, като например предварителни договори и извършени плащания към дружеството. Това обаче са направили в края на март хората, купили имоти. Миналата седмица ръководството на КПКОНПИ се е срещнало с тях.

В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация срещу Божков на 278 млн. лв. Ответници по делото са и свързани с него фирми и лица. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията са изредени моторна яхта "Wasabi 60Apex" на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка "Brig Falcon 420" на стойност 1 100 000 лв. и самолет "Bombardier" за 34 000 000 лв. Освен това се иска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите тепърва ще се изяснява.

 

Комисията иска конфискация на над 871 хил. лв. от подсъдим по "Боклукгейт"

КПКОНПИ обяви, че е внесла иск срещу подсъдимия по делото "Боклукгейт" и бивш зам.министър Красимир Живков в размер на 871 033,67 лв. Претендират се идеални части от имоти в София (два апартамента и гаражи, ателие и паркомясто), двуетажна къща в гр. Ботевград, поземлен имот в гр. Правец и паркомясто в гр. Поморие. Живков е обвинен от прокуратурата за това, че в качеството си на длъжностно лице – зам.-министър на околната среда и водите, е участвал в организирана престъпна група.

 

Освен това в Окръжен съд – Бургас е внесен иск срещу Злати Илиев на стойност 217 108 лв. Срещу него е повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че е участвал в престъпен сговор за извършване на кражби. В исковата молба до съда се претендира и отнемане на един недвижим имот.

В Окръжен съд – Пловдив пък се внася иск на стойност 1 905 109 лв. срещу Боян Савов. В цената са включени и 5 недвижими имота.  Савов е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, извършени в София, Пловдив и в Бургас – избягване плащането на данъци, подаване на декларации с невярно съдържание към данъчните власти и съставяне на неистински счетоводни документи, съобщава КПКОНПИ.

Още

Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите

14.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16107
КПКОНПИ иска 1,3 млн. лв. от шеф в Икономическия университет във Варна

15.09.2021

6562
Пише се закон за санкциите "Магнитски"

14.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2262