Quantcast
Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви"

Антикорупционната комисия опитва да блокира имоти на фирма, срещу която не води дело за конфискация
5 011
 Нова тв

Върховният касационен съд е отменил възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях 9 други дружества. "Сега" видя определението в електронното деловодство на ВКС.

КПКОНПИ води дело за конфискация срещу Арабаджиеви и 9 фирми, сред които не е "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Сред имуществото, предмет на искането за отнемане, са и 4 792 240 броя обикновени поименни акции, които са 43,21% от капитала на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Те са собственост на "Виктория груп сървисис" ООД, което е сред деветте дружества-ответници по делото за конфискация. Запорът върху тези акции е допуснат в отделно производство. Но КПКОНПИ е поискала и допълнителни запори върху недвижимо имущество, собственост "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Мотивът е, че имуществото на това дружество е капиталова собственост на една от фирмите, чиито крайни собственици са Арабаджиеви и че то трябва да бъде блокирано, за да не бъде разпродадено.

Софийският градски съд не допуска това обезпечение, но втората инстанция - Софийският апелативен съд, се съгласява с КПКОНПИ. Така делото стига до върховния съд, който го пререшава и обезсилва издадената обезпечителна заповед.

Ако КПКОНПИ твърди, че става дума за контролирана фирма, то има право да предяви иск за отнемане на имуществото й. В случая няма иск за конфискация срещу "Виктория груп корпорейшън" ЕАД, нито е заявено намерение за предявяване на бъдещ такъв иск. "Недопустимо е да бъде отнето имущество на лице, което не е ответник в производството, както и да се присъди повече от поисканото с исковата молба – да се отнеме имущество, което не е предмет на иска" мотивират се още тримата върховни съдии - Светла Димитрова, Светла Бояджиева и Даниела Стоянова (докладчик).

Те обясняват, че има разлика между имущество и капитал на едно дружество. Капиталът е константна величина и няма веществен израз, а е само едно число, докато имуществото има веществен израз и е променлива величина. Имуществото може да има различни източници: първоначалните вноски на съдружниците при учредяване на дружеството, това, което получава дружеството от собствената си дейност, заеми, допълнителни парични или апортни вноски от съдружниците, движими и недвижими вещи.

Имуществото постоянно се променя, стойността му също - някои недвижими вещи може да поскъпнат, други могат да се амортизират. Основната функция на имуществото е гаранционната. В случай на неизпълнение на задълженията си, дружеството не отговаря с капитала си, който е вписан в Търговския регистър, а с имуществото си, пише още в съдебното определение.

Имуществото обаче, придобито от дружеството, е негова собственост, а не на акционера. Така това имущество не може да служи за обезпечение на иск, предявен срещу акционера. Адекватната и ефективна обезпечителна мярка при иск за отнемане на акциите на ответника-акционер е запорът върху тези акции, обяснява върховния съд.

НАКАЗАТЕЛНОТО ДЕЛО

Обвинителният акт срещу Арабаджиеви за престъпна група, заминавала се с данъчни престъпления и пране на пари е в спецсъда от декември м.г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията-докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съд наложи запор върху основни фирми на Бобокови

19.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5446 19
КПКОНПИ търси 147 хил. лв. от бившия шеф на фонда за лечение на деца

14.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1107 6
4 години прокуратурата протака делото за фонда за лечение на деца

10.11.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1668 1

Коментари

Антоан Савов

Има доста изчерпателна статия за подобен тип играчи, хубаво е държавнто обвинение да чете и публицистика от време на време. Та макар и на пръв поглед нещата за обвинението да са като нарисувани, влизайки в детайлите се оказва, че всичко е на ръба на закона. Подготовката на сделките е с огромен документооборот по всяка сделка от типа договор между контрагенти от 1000 страници, от който не се разбира какво се възлага, кой точно е възложите и изпълнител и какъв е предмета на сделката. Все пак те са съставяни именно за такива ситуации и то от специалисти познаващи до най-малката подробност материята. На практика, те са подготвени така, че именно при проверка/ревизия да паднат именно в съдебна фаза. Ще е много трудно на обвинението. Не е ясно и дали финалът ще удовлетвори обществения интерес, независимо какви факти ще излязат на бял свят.

bay Dragan

"...дали финалът ще удовлетвори обществения интерес..." 

Защо? Нали законите са закони и трябва да се изпълняват независимо от каквито и да са интереси. Или тук сичко си е башка?!

d5555

Имаш ли пари никакви български съдилища не могат да те осъдят.Това е положението при капитализма.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

договор между контрагенти от 1000 страници, от който не се разбира какво се възлага, кой точно е възложите и изпълнител и какъв е предмета на сделката.

 

Значи това не е договор. Във всеки договор, независимо колко страници е, много ясно са посочени страните по него, техните права и задължения. Правните принципи, видно от мотивите на съда, са прости и ясни и никакви сложни договори не могат да ги заобиколят. Освен това, когато целта е забранена, дори законните действия за постигането ѝ са нищожни.

тодор георгиев1...

КПКОМПИ-рите трябва да бъдат разформировани и уволнени веднага.Тези са само разход за държавата,поръчкова прокуратура.

Калпазанче

Спец

Ветрове вихрушки веят,

да заемат пост не смеят,

прокурори,прокурорки,

отвратени от опорки!

Спец. бухалка със Каскет,

варди нашия „Аскет”.

Снимки. Записи не чува,

или само се преструва?...

Чуди се Каскет не знае,

де ще му излезе края?...

Вън народа се бунтува,

за оставката бленува!

30.07.2020г.

Светозар

Татяна Дончева пред БТВ за действията на г-н Иван Гешев и колегите му:

Човекът е завършил полицейската школа, ходи с пистолет на кръста, няма нито интелект, нито задръжки. Ако още плащаме арестите на Цветанов, тепърва ще започват незаконните арести, които ще трябва да плащаме заради Гешев.", 28.08.2019 г.;

Това са едни милиционери, обучени в школата в Симеоново, за които йерархията е всичко. Там има поръчка, задача, строй се, преброй се и батальонът се строява. Така ще работят.", 12.01.2020 г. (https://clubz.bg/92820-tova_sa_edni_milicioneri_porychka_zadacha_batalonyt_se_stroqva)

"Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска.

Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска.“

faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

Влез или се регистрирай за да коментираш