Quantcast
Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви"

Антикорупционната комисия опитва да блокира имоти на фирма, срещу която не води дело за конфискация
5 038
 Нова тв

Върховният касационен съд е отменил възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях 9 други дружества. "Сега" видя определението в електронното деловодство на ВКС.

КПКОНПИ води дело за конфискация срещу Арабаджиеви и 9 фирми, сред които не е "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Сред имуществото, предмет на искането за отнемане, са и 4 792 240 броя обикновени поименни акции, които са 43,21% от капитала на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Те са собственост на "Виктория груп сървисис" ООД, което е сред деветте дружества-ответници по делото за конфискация. Запорът върху тези акции е допуснат в отделно производство. Но КПКОНПИ е поискала и допълнителни запори върху недвижимо имущество, собственост "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Мотивът е, че имуществото на това дружество е капиталова собственост на една от фирмите, чиито крайни собственици са Арабаджиеви и че то трябва да бъде блокирано, за да не бъде разпродадено.

Софийският градски съд не допуска това обезпечение, но втората инстанция - Софийският апелативен съд, се съгласява с КПКОНПИ. Така делото стига до върховния съд, който го пререшава и обезсилва издадената обезпечителна заповед.

Ако КПКОНПИ твърди, че става дума за контролирана фирма, то има право да предяви иск за отнемане на имуществото й. В случая няма иск за конфискация срещу "Виктория груп корпорейшън" ЕАД, нито е заявено намерение за предявяване на бъдещ такъв иск. "Недопустимо е да бъде отнето имущество на лице, което не е ответник в производството, както и да се присъди повече от поисканото с исковата молба – да се отнеме имущество, което не е предмет на иска" мотивират се още тримата върховни съдии - Светла Димитрова, Светла Бояджиева и Даниела Стоянова (докладчик).

Те обясняват, че има разлика между имущество и капитал на едно дружество. Капиталът е константна величина и няма веществен израз, а е само едно число, докато имуществото има веществен израз и е променлива величина. Имуществото може да има различни източници: първоначалните вноски на съдружниците при учредяване на дружеството, това, което получава дружеството от собствената си дейност, заеми, допълнителни парични или апортни вноски от съдружниците, движими и недвижими вещи.

Имуществото постоянно се променя, стойността му също - някои недвижими вещи може да поскъпнат, други могат да се амортизират. Основната функция на имуществото е гаранционната. В случай на неизпълнение на задълженията си, дружеството не отговаря с капитала си, който е вписан в Търговския регистър, а с имуществото си, пише още в съдебното определение.

Имуществото обаче, придобито от дружеството, е негова собственост, а не на акционера. Така това имущество не може да служи за обезпечение на иск, предявен срещу акционера. Адекватната и ефективна обезпечителна мярка при иск за отнемане на акциите на ответника-акционер е запорът върху тези акции, обяснява върховния съд.

НАКАЗАТЕЛНОТО ДЕЛО

Обвинителният акт срещу Арабаджиеви за престъпна група, заминавала се с данъчни престъпления и пране на пари е в спецсъда от декември м.г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията-докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година.

Още

Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите

14.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16190
КПКОНПИ иска 1,3 млн. лв. от шеф в Икономическия университет във Варна

15.09.2021

6573
Бизнесът е донесъл скромни доходи на Асен Василев

10.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9478