Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев още се разследва по сигнала на Сарафов

Булфото
Борислав Сарафов и Иван Гешев по времето, когато и двамата бяха прокурори.

Софийската градска прокуратура още работи по разследването, образувано по сигнала, подаден на 16 май от Борислав Сарафов срещу Иван Гешев, докато вторият беше все още главен прокурор, а първият - негов заместник и директор на националното следствие. В момента Сарафов е и.ф. главен прокурор, а уволненият от прокуратурата Гешев се вихри на политическата сцена. Разследването се води по три текста от Наказателния кодекс, тъй като в сигнала се сочат три престъпления.

Досъдебното производство по сигнала на Сарафов е образувано на 5 юни, казаха за "Сега" от прокуратурата. Самият той е дал показания по него. От електронното деловодство на прокуратурата се вижда, че делото вече е за решаване при прокурор. Т.е. предстои да стане ясно дали Гешев ще бъде подведен под отговорност и пратен на съд, или разследването ще бъде прекратено.

Какво пише в сигнала

Сигналът на Сарафов е разделен на три точки. В първата той разказва как на 15 май сутринта в 9 ч. (час преди изявлението на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви война на Бойко Борисов) е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и ѝ наредил да си вземе телефона. След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал разговора си с него. "След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам. главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.

В сигнала си Сарафов твърди, че освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, Гешев е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация".

Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща - станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт", това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.

Докато Иван Гешев е бил начело на прокуратурата, нито един прокурор не е ползвал за почивка базата на държавното обвинение в курорта Боровец, известна като Регентската къща. Вилата изобщо не е била в графика за почивки в държавното обвинение.

На трето място Сарафов се спира на казуса "Барселонагейт". По време на изявлението си на 15 май Гешев разказа как наблюдаващият прокурор по делото се обръща към него с "Иван" и как му е казал, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил разследването, свързано с Бойко Борисов, да бъде прекратено до 12 май. Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана - някой, казал на друг, той на трети и т.н. Сарафов определи това обвинение като "абсолютно несериозно". А в сигнала си написа, че Гешев е направил публично признание, че се намесва по делото неправомерно и така извършва престъпление срещу правосъдието. 

Какво се случи с разследването "Барселонагейт" си припомнете тук:
 

Прокуратурата прекрати делото "Барселонагейт", водено за организирана престъпна група за пране на пари. Това съобщи държавното обвинение днес. По това дело протичаше лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

 

Още по темата