Медия без
политическа реклама

Прокуратурата почисти Борисов по "Барселонагейт"

Разследването за организирана престъпна група за пране на пари е прекратено

17 Окт. 2023Обновена
Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Прокуратурата прекрати делото "Барселонагейт", водено за организирана престъпна група за пране на пари. Това съобщи държавното обвинение днес. По това дело протичаше лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. През юни главният прокурор тогава Иван Гешев поиска да бъде свален депутатският му имунитет, за да му бъде повдигнато обвинение. В последствие Гешев беше уволнен и обяви, че Борисов се е спасил от арест по делото само заради имунитета си. Борисов сам се отказа от депутатската си защита, но нито беше арестуван, нито обвинен.

"След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление по чл. 321 от НК, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Кралство Испания, Барселона", гласи съобщението.

Делото "Барселонагейт" е образувано през ноември 2020 г. за това, че от октомври 2012 г. до декември 2015 г. в България и в чужбина е действала организирана престъпна група, създадена с користна цел да пере пари.

"В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Б. Борисов и други", обяснява прокуратурата.

Събрани са и много писмени доказателства, допълва прокуратурата и изрежда претърсване и изземване, съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, резултатите от Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър. "Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други", продължава съобщението.

В крайна сметка обаче прокурорите стигнали до извода, че няма доказателства, "които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано".

Няма свидетели, които да казват, че Борисов е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на къщата с басейна в Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро. "Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да  прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона", казва прокуратурата.

Твърденията на две свиделки - моделката Ивайла Бакалова и бившата съдийка Румяна Ченалова, че Борисов е купил къщата "не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза". Тези показания не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението организирана престъпна група - а именно време на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които той да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение.

Затова прокуратурата приема, че тези показания са предположение, основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство. Освен това показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

Нов наблюдаващ прокурор проучва делото "Барселонагейт", по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Счетоводната експертиза не установява транзакции от сметките на Борисов, които да го свържат с делото. "От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.", казва прокуратурата.

Прокурорите установяват още, че няма доказателства за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица, каквото се иска да е налице при доказването на престъпна група. "В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление", се посочва в постановлението. За престъпни взаимовръзки между група от лица - български граждани, сред които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Кралство Испания и Република Кипър.

Затова и разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, е прекратено. 

"От събраните писмени, гласни и веществени доказателства се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от свидетеля Александър Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество "Т. Т. С". Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на процесния имот, които е придобило от търговската си дейност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е извършено пране на пари" чрез покупката, казва прокуратурата. 

Но успокоява, че от прекратеното дело наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления - пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Кои са главните герои в скандала "Барселонагейт" и каква е ролята на всеки - вижте тук:

Красива манекенка и дъщеря ѝ с неизвестен баща. Луксозно имение в Барселона, купено с неясни пари от неясен собственик, в което двете живеят. Бутик, управляван от манекенката и баща ѝ, внезапно забогатял като водопроводчик.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Барселонагейт

Още по темата