Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурор: Няма престъпна група по "Барселонагейт"

Отказът на Борисов от имунитет вече е в прокуратурата

Илияна Димитрова
Бойко Борисов

По делото "Барселонагейт", по което се разследва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, няма данни за организирана престъпна група за пране на пари. А наблюдаващият прокурор Стефан Христов трябва да бъде сменен, защото за него има съмнения, че е предубеден. Това са изводите на апелативния прокурор Людмил Коюмжиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като ревизия, наредена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, установи нарушения в разследването - дълги периоди, в които по него не е работено, а после моменти на странна активност, съвпадащи с времето, когато като главен прокурор Иван Гешев се закани да измете политическия боклук и демонстративно скъса оставката си.

Постановлението на прокурор Коюмджиев от 24 юли т.г. беше публикувано от bird.bg. Софийската апелативна прокуратура потвърди по-късно, че Христов е отведен и съобщи за още един отведен заради пропуски по дела прокурор - Иван Първанов.

В документа не е описано какви доказателства са събрани. Но пък категорично се заявява, че "в хода на разследването до този етап не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 321 от НК (организирана престъпна група, б.а.) от конкретно лице или лица, което/които да са участвали в организирана престъпна група - структурно трайно сдружение от повече от три лица с цел да се вършат съгласувано в страната и чужбина престъпления по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари, б.а.)".

В крайна сметка апелативният прокурор нарежда Христов да бъде отведен. Според Коюмджиев индивидуалната преценка на колегата му по делото е била такава, "че е довела до компрометирани на делото. Било е допуснато от негова страна да не се извършат в срок всички необходими и възможни действия по разследването и установяването на обективната истина".

На мястото на Христов градският прокурор Илиана Кирилова трябва да определи екип от прокурори, който да изготви план за провеждане на разследването. На новите наблюдаващи прокурори е указано да преценят дали трябва да бъде сменен следователят по делото и дали трябва да се разследва организирана престъпна група, се вижда още от постановлението.

Случващото се по образуваното преди близо 3 години и дълго държано на трупчета разследване "Барселонагейт" не е неочаквано. След уволнението на Гешев и ревизията на делото, срещу наблюдаващия прокурор започна дисциплинарно производство. Има и проверка дали е нарушил трудовото законодателство, карайки служители да работят и в събота по казуса.

Междувременно след известно протакане в парламента Бойко Борисов сам се отказа от депутатския си имунитет, поискан от Гешев малко преди уволнението му, след като вече беше развалил отношенията си с ГЕРБ. Отказът на Борисов вече е в Софийската градска прокуратура, казаха от държавното обвинение за "Сега". Така на практика прокуратурата вече има картбланш да обвини Борисов за пране на пари. Той обаче едва ли скоро ще получи призовка, след като тепърва ще има нови наблюдаващи прокурори, които ще трябва да се запознаят със събраните доказателства и да преценяват има ли организирана престъпна група за пране на пари.

Припомнете си тук историята "Барселонагейт" и замесените в нея:

Красива манекенка и дъщеря ѝ с неизвестен баща. Луксозно имение в Барселона, купено с неясни пари от неясен собственик, в което двете живеят. Бутик, управляван от манекенката и баща ѝ, внезапно забогатял като водопроводчик.

 

Ключови думи:

Барселонагейт

Още по темата