Медия без
политическа реклама

Гешев обвини Божков за престъпление против Републиката

Бизнесменът от Дубай организирал провокатори на протестите през 2020 г.

20 Юли 2021
Фейсбук

Хазартният бизнесмен Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения, вече е привлечен към наказателна отговорност и за престъпление срещу републиката, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Според разследващите той е ръководил група за причиняване на телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества по време на протестите през лятото и есента на 2020 г.

С цел установяване на фактите по досъдебното производство, образувано на 13 юли м.г., са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани са свидетели и са изискани от медиите видео записи, на които е извършена компютърно-технически експертизи, за да бъдат идентифицирани лицата, извършители на провокативните и хулигански действия.

"Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София,  да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите", твърди прокуратурата.

Държавното обвинение припомня, че на 14 юли бяха публикувани разговори на Васил Божков, придобити от прилагани специални разузнавателни средства. От днешното съобщение става ясно, че в резултат на тези СРС са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. "Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", счита прокуратурата.

В резултат на новото обвинение срещу Божков българската държава чрез Министерството на правосъдието е изпратила до компетентните органи на ОАЕ поредна молба за екстрадиция.

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избягат от наказателно преследване.

"Сега" припомня, че броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата опита да дискредитира протеста, като разпространи публично разговори на обвиняемия Васил Божков, записани със СРС. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър, атакувайки президентската институция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата