Медия без
политическа реклама

Гешев: Мафията тържествува, че пари за прокуратурата отиват в БАН

Разходите за почивни станции на обвинението са 2 пъти повече от издръжката на всички съдилища, отвърна правосъдният министър

17 Февр. 2022Обновена
Иван Гешев
Илияна Кирилова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев определи като "тържество на мафията" намерението на управляващите да се намали бюджетът на прокуратурата с 23 милиона лева, които да бъдат прехвърлени към БАН. "Съжалявам, че ще го кажа - дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани", коментира Гешев, цитиран от "Лекс".

Въпросната сума от 23 млн. лева представлява около 6% от годишната финансова рамка на държавното обвинение. Според главния прокурор обаче намалението ще се отрази върху работата на съдебната система. "Това, което ще се случи, е, че няма да има пари за експертизи. Резултатът е, че няма да има дела, внесени в съда, това ли искат българските граждани, искат българската престъпност, организираната, вероятно, но не и българските граждани. Няма да има пари за преводи. Няма да има пари за режийни разходи на прокуратури, т.е. ако мога да се изразя така образно, ще затвори някоя прокуратура. Ако някой нарича този подход реформиране на прокуратурата, за мен това е смешно", категоричен е Гешев.

Решението да се увеличи бюджетът на БАН за сметка на прокуратурата е мотивирано с това, че възнагражденията на учените изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. "През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“, аргументират се управляващите.

Днес главният прокурор изпрати писмо до председателя на Народното събрание и шефа на парламентартната комисия по бюджет и финанси, в което се казва, че "ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона". 

"Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране", смята Гешев. 

Главният прокурор уточни също, че няма нищо против учените от БАН. "Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. Аз бях подкрепен от едни велики българи, академици от БАН. В много добри отношения съм с Антон Дончев, акад. Сгурев, с Георги Марков, с покойния акад. Косев", изтъкна Гешев пред журналисти.

Очаква се въпросът с бюджета на прокуратурата да бъде обсъден днес на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който се председателства от правосъдния министър Надежда Йорданова.

БЮДЖЕТ КОЛКОТО ЗА ВСИЧКИ СЪДИЛИЩА

Само разходите за почивни станции и тренировъчни помещения на прокуратурата са два пъти по-високи от тези общо за всички съдилища. Така коментира темата Надежда Йорданова в парламентарните кулоари. Тя категорично отрече, че орязването на бюджета на обвинителите представлява наказателна акция. "Става дума за предложение на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства", увери тя. И посочи, че "бездействието на прокуратурата струва скъпо". "България има една от най-високите бройки прокурори на глава от населението в ЕС. Харчим най-голям процент от БВП за правосъдие. А усещаме ли правосъдие?", реторично попита правосъдният министър.

За отбелязване е, че гледната точка на Иван Гешев беше защитена от ДПС. Депутатът от движението Хамид Хамид заяви, че съкращаването на прокурорския бюджет е "опит за подчиняване на съдебната система". Като инициатор на този опит посочи правителството, което според него работи "в услуга на мафията".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата