Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ увеличава преднината пред "Продължаваме промяната"

Изследване на ЕСТАТ също "вкарва" 8 партии в парламента, като ИТН и "Български възход" са на ръба

23 Септ. 2022
ЕСТАТ

8 партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, ако предсрочните избори бяха днес, сочат резултатите от последното проучване на изследователската и консултантска компания ЕСТАТ. ГЕРБ води пред "Продължаваме промяната" с 9,3% и получава 26,1% от гласовете. Това е най-голямата преднина, давана на ГЕРБ дотук в кампанията.

След "Продължаваме промяната", която има 16,8%, се подреждат ДПС - 10.3%, "Възраждане" с 10,1%, пети са БСП с 9,3%, а след тях е "Демократична България" с 6,9 на сто. "Български възход" и "Има такъв народ" са близо до 4-процентната бариера с 4,8 и 4,2%.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на ПП също изглежда сигурна според данните, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към "Възраждане", могат да доведат до разместване. Преди около две седмици социологическата агенция даваше преднина от около 5% за ГЕРБ пред "Продължаваме промяната" в битката за следващия парламент. Очакваше и разместване на останалите формации до пето място.

Независимо дали ще е от 6, 7 или 8 формации, следващият парламент ще е силно фрагментиран. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват изследователите.

Равен брой анкетирани - по 35%, са разделени в положителни и отрицателни отговори на въпроса дали ще бъде съставено правителство. 30% пък не могат да преценят.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък - между 90 и 100 хиляди гласа, сочат прогнозите. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София. 38% от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването и инфлацията, 20% - ниските доходи, 18 на сто електроенергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията на първо място, а 8% - лошото управление.

Социолозите очакват до урните да отидат 2,2 - 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38% активност. 

Изследването е направено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране от ЕСТАТ.

Осем политически партии имат шанс за места в следващото Народно събрание, показа социологическо проучване на агенция  "Галъп интернешънъл болкан", поръчано от БНР. То е проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

 

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?