Медия без
политическа реклама

ГЕРБ си обясни подслушванията с разбитата руска шпионска група

Елена Йончева ще сезира ЕС за скандала с подслушванията

22 Май 2021Обновена
Даниел Митов и Тома Биков
БГНЕС
Даниел Митов и Тома Биков

Според ГЕРБ скандалът с подслушванията от тази седмица се дължи на разбитата през март организирана група за шпионаж в полза на Русия. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Даниел Митов и бившия депутат Тома Биков на брифинг в партийната централа. По необясними причини БНТ, бТВ и Нова тв прекъснаха програмите си и включиха директно пресконференцията, с което станаха обект на присмех в социалните мрежи и увеличиха подозренията, че ГЕРБ продължава да ги контролира.

„Ние също разбрахме от медиите, че службите съвсем наскоро бяха изслушани в НАТО по разкриването на шпионската мрежа, която действаше в България в полза на Руската федерация. Дадена им е най-висока оценка. Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Рашков не могат да простят на службите, че разкриха и разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са именно заради това“, категоричен е Митов.

Той настоя всички материали, в които става дума за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политици, да бъдат показани. "След снощното интервю на служебния министър-председател Стефан Янев, разбрахме, че той бил научил от медиите, че били подслушвани политици. Той е министър-председател и е в състояние да научи каква е истината“, посочи Митов. Според него етикетът на служебното правителство е "шанс за "Орешарски 2".

„Хвърлят се лъжи, които се повтарят многократно и се опитват да убедят българските граждани, че има дълбока конспирация, създадена от бившото правителство. Сега искаме всичко да се разкрие. Като гледам назначения и методологията се оказва, че вятърът на промяната си е само един вятър“, обобщи Митов. 

Той е на мнение, че атаката срещу службите очевидно е продиктувана от нещо друго, а не защото там има някакви много мистериозни подслушвания". Ние искаме да знаем каква е истината. Ако законът е нарушен, тези, които са го нарушили, трябва да понесат отговорност. Служебният министър-председател може да направи това и да изясни каква е реалността“, призова Митов.

Бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков пък определи скандала с подслушванията като "активно мероприятие". "Тези хора могат да правят само това и нищо друго, защото цял живот това правят. От единия - прокурор във Възродителния процес...И сега има взаимодействие между Атанасов и Рашков. Че аз все едно съм в десети клас. Имам чувството, че ще се явя на матура. От едната страна Рашков, от другата Атанасов, Жан Виденов тръгва да прави партия, Янаки Стоилов е министър на правосъдието...Все едно съм в 10 клас...", жегна се Биков. На журналистически въпрос на колко години е бил през 1997 г., Биков отговори, че на 17-годишна възраст е бил на барикадата срещу тези политически опоненти.

Според бившия депутат шефовете на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск именно защото са знаели какво ще стане с встъпването на власт на служебното правителство. Биков обаче не успя да отговори на въпрос как точно са научили предварително.

Въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен. Това обяви в "Панорама" служебният премиер Стефан Янев.

СИГНАЛ

Депутатът от левицата в Европейския парламент Елена Йончева обяви, че ще сезира институциите в ЕС за него и ще настоява за тяхната позиция. Използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ е скандално. Ще напомня, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов, казва Йончева в свое изявление. 

Освен имената на подслушваните, тя настоя да се разкрие и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов. Ако една групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти - това не е само български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция, каза Елена Йончева.

Последвайте ни и в google news бутон