Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ - Пловдив бламира кмета си да раздаде милиони за анекси

Случката е етюд от междуособици, които ще се увеличават с наближаването на местните избори

FB/Община Пловдив - Municipality of Plovdiv
Кметът Здравко Димитров (вторият от дясно на ляво) си има доста проблеми с местната структура на ГЕРБ, които ще се увеличават още.

ГЕРБ - Пловдив не подкрепи собствения си кмет Здравко Димитров в искането да раздаде допълнителни около 7.5 млн. лв. на фирми за реализацията на инфраструктурни проекти в града. Сюжетът се разигра вчера в общинския съвет под тепетата. Така искането бе бламирано. Анексите бяха мотивирани с инфлацията, а отказът да бъдат гласувани - с действия на едро и липса на представяне на подробни сметки. Самият Димитров не присъства на заседанието. Малко по-късно интервюта раздаде заместникът му Пламен Райчев. Той обясни, че е изненадан, защото съветниците на ГЕРБ не били против на обсъжданията в комисиите; точката ще бъде внесена отново следващата сесия, след като администрацията даде повече подробности по индексацията на цените.

Сагата обаче не касае просто пари и отчетност. Тя е етюд от все по-нарастващото напрежение между Димитров и общинската група на ГЕРБ. Силният човек в ГЕРБ - Пловдив е депутатът Иван Тотев, който управляваше града преди Димитров. Отношенията между тях са доста хладни, а в рамките на настоящия мандат на местната власт конфликтите между Димитров и ГЕРБ растяха. Междуособиците бяха насърчени и от загубата на централната власт, действала по-рано дисциплиниращо. Така например в края на 2021 г. съветниците на ГЕРБ - Пловдив и районните кметове на партията поискаха оставката Райчев - отново заради проблеми в инфраструктурата. Скандалът тогава бе туширан. Но сегашното действие показва, че съветниците все така са прицелени умело в инфраструктурата, която е най-болезненият проблем на пловдивчани. Показва също, че с приближаването на местните избори през 2023 г. вътрешните конфронтации  в ГЕРБ - Пловдив ще растат. Как ще свърши схватката не е ясно - Тотев владее структурата, но пък Димитров е под кожата на Бойко Борисов.

 

ЗА И ПРОТИВ ПАРИТЕ

Допълнителните пари са 20-процентно завишение по 5 проекта - "Модър – Царевец”, реконструкцията на булевардите "Хаджи Димитър" и "Кукленско шосе“, на ул. "Царевец” и на ВиК дейности на "Брезовско шосе". Администрацията на Димитров твърди, че инфлацията е неоспорима. Отдавна се знаело за предстоящи анекси, а и фирмите-изпълнителки плашели да спрат работа, ако не дойде ново финансиране.

Противоположните мнения съдържат доста нюанси, а част от тях представи в социалните мрежи съветникът от ДБ Веселина Александрова: "За реконструкцията на ул. "Царевец" ясно е разписано, че предстои откриване на обществена поръчка. Тогава кой изпълнител си е говорил с общината? За още един от обектите нещата изглеждат стъкмени - за реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" оферти са подадени на 12 май, т.е. абсолютно нелогично е да се твърди, че офертите били изготвени преди инфлацията и участниците не е имало как да я предвидят. Пък и все още няма сключен договор с избрания изпълнител - изобщо не може да се говори за договор, който да се анексира. Така излиза, че ако за три от обектите нуждата от увеличение е хипотетично налице, то защо слагаме в кюпа още два обекта? "Дайте да дадем" на всички по равно, даже и на онези, които още не са избрани за изпълнители".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?