Медия без
политическа реклама

ГЕРБ падна в 90% от балотажите за районни кметове на София и Варна

В столицата ПП/ДБ и "Спаси София" ще имат 19 малки кмета, партията на Бойко Борисов - 3, а два района ще се управляват от независими кандидати

06 Ноем. 2023Обновена
Начело на "Средец", "Оборище" и "Лозенец" ще бъдат Трайчо Трайков, Георги Кузмов и Константин Павлов от ПП/ДБ и "Спаси София" (от ляво надясно).
Начело на "Средец", "Оборище" и "Лозенец" ще бъдат Трайчо Трайков, Георги Кузмов и Константин Павлов от ПП/ДБ и "Спаси София" (от ляво надясно).

След като загуби кметските места в София и Варна и мнозинствата в двата общински съвета, ГЕРБ падна и в почти всички балотажи за районни кметове в двата града. В столицата вчера ПП-ДБ спечели 17 от 22 състезания на втория тур. Във Варна партията на Борисов изгуби всичките три. Утеха е Пловдив с 4 успеха от 6, където спечели и кмета на общината.

 

СОФИЯ

През следващите 4 г. герберски кметове ще управляват само 3 района на столицата. Основният им съперник взима властта в 19 района, а два ще имат за кмет независими кандидати.

След първия тур на 29 октомври само действащият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков от ПП/ДБ и "Спаси София" и на "Триадица"  Димитър Божилов от същата коалиция си гарантираха нов мандат. Вчера ПП/ДБ и "Спаси София" прибавиха още 17 столични района. 

Списъкът с кметовете на ПП/ДБ и "Спаси София" е редно да започне с "Красно село", където Цвета Николаева печели убедително срещу действащия кмет Румен Русев от ГЕРБ с 56 на 27 на сто. "Красно село" е специфичен район, тъй като преди 4 г. кмет в него с подкрепата на ДБ стана Росина Станиславова. Тя обаче бе отстранена предсрочно заради влязло в сила съдебно решение за конфликт на интереси, след което временен кмет стана споменатият Русев. Мандатът на Станиславова бе оценен като изключително неуспешен, но въпреки това избирателите в района отново не пожелаха да върнат ГЕРБ на власт. 

В район "Изгрев" сегашният кмет Делян Георгиев от ПП/ДБ и "Спаси София", който преди 4 г. бе избран като кандидат на БСП, печели срещу съперника си от ГЕРБ, общинският съветник Диян Стаматов. Резултатът е 63 на 25 на сто.

В "Слатина" убедителна победа взима действащият кмет Георги Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" срещу Борислав Борисов от ГЕРБ - 64 на 23 на сто.  

Новият кмет на район "Оборище" ще е бившият журналист от БНТ Георги Кузмов, който побеждава убедително на Йоанна Драгнева от ГЕРБ - 63 на 23 на сто. 

В "Лозенец" действащият кмет Константин Павлов от ПП/ДБ и "Спаси София" побеждава Анджелина Тотева от ГЕРБ с 57 на 30 на сто.

В район "Овча купел" сегашният кмет Ангел Стефанов от ПП/ДБ и "Спаси София" бие Борислав Тодоров от ГЕРБ с 52 на 31 на сто. 

В район "Младост" Ивайло Кукуркин от ПП/ДБ и "Спаси София" побеждава Юлиян Пейчев от ГЕРБ с 57 на 25 на сто от вота.     

В "Красна поляна" действащият кмет Иван Чакъров от ГЕРБ губи с почти двоен резултат от Димитър Петров от ПП/ДБ и "Спаси София" - 30 на 56 на сто. 

В район "Възраждане" кандидатът Станислав Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" бие действащия кмет Савина Савова от ГЕРБ с 55 на 32 на сто.

ГЕРБ сдава властта и в най-многолюдния район на София - "Люлин". След дълги години на управление сегашният кмет от герберите Милко Младенов отстъпва на Георги Тодоров от ПП/ДБ и "Спаси София". Резултатът е 32 на 52 на сто.  

Район "Подуяне" също няма да има повече кмет от партията на Бойко Борисов. Неговият кандидат Петър Митев също губи катастрофално от Кристиян Христов от ПП/ДБ и "Спаси София" - 33 на 50 на сто. 

И в "Илинден" избирателите взимат властта от ГЕРБ. Там действащият кмет Иван Божилов от ГЕРБ остава втори на балотажа за сметка на претендента Емил Бранчевски от ПП/ДБ и "Спаси София" - 40 на 46 на сто. 

Още един дългогодишен районен кмет на ГЕРБ си заминава. В район "Искър" Ивайло Цеков губи срещу Ясен Русев от ПП/ДБ и "Спаси София" - 31 на 53 на сто.

Сходно е положението и в район "Връбница", където досегашният кмет Младен Младенов от ГЕРБ ще сдаде властта Румен Костадинов от ПП/ДБ и "Спаси София" - 36 на 48 на сто.  

В район "Кремиковци" е имало сравнително по-оспорвана битка и там действащият кмет Лилия Донкова от ПП/ДБ и "Спаси София" печели срещу общинския съветник от ГЕРБ Борис Петров с 50 на 44 на сто. 

По-оспорван е бил балотажът и в район "Сердика", където Момчил Даскалов от ПП/ДБ и "Спаси София" побеждава действащия кмет Тодор Кръстев от ГЕРБ с 47 на 40 на сто.

ГЕРБ губи дори район "Витоша", който също много дълго време управляваше. И там обаче действащият кмет от ГЕРБ Теодор Петков ще бъде сменен от съперника си Зарко Клинков от ПП/ДБ и "Спаси София" с вот от 40 на 48 на сто.

Една от най-болезнените загуби на ГЕРБ е в "Нови Искър", където досегашният кмет Даниела Райчева от ГЕРБ често се сочеше от съпартийците ѝ за пример. Въпреки това обаче и тя губи изборите от независимия Владимир Владимиров - 45 на 50 на сто.  

ГЕРБ, които досега управляваха 12 столични района, след балотажа в неделя вече имат само 3. В район "Банкя", който е отколешен бастион на партията на Бойко Борисов, действащият кмет Рангел Марков печели нов мандат в спор с Антон Бранков от "Възраждане" - 53 на 35 на сто.

ГЕРБ си връщат и район "Панчарево", където имаха кмет до 2019 г. Сега Евгения Алексиева от ГЕРБ надви действащия кмет Николай Гюров, който се яви като независим. Резултатът е 61 на 32 на сто.  

В "Надежда" действащият кмет Димитър Димов от ГЕРБ печели нов мандат срещу Румен Димитров от ПП/ДБ и "Спаси София". Резултатът е 45 на 41 на сто в негова полза. 

Район "Студентски" ще се управлява през следващите 4 г. от независим кмет. Сегашният Петко Горанов, който през 2019 г. се яви от листата на ДБ, този път игра без партия и спечели срещу Еней Енчев от ПП/ДБ и "Спаси София" с 50 на 42 на сто.

 

ВАРНА

Във Варна централният район "Одесос" бе спечелен от Цветнен Цветков, ПП-ДБ. Той победи с 3% пред Биляна Раева, ГЕРБ. Убедителен бе успехът на Николай Желязков от ПП-ДБ в район "Приморски" - взе почти 55%. Най-интересно бе в "Младост", където досегашният кмет от ГЕРБ Христо Христов се състезава от "Алтернатива за гражданите" -  спечели с 48 на 42 срещу Евгени Дянков от ГЕРБ. Другите два района - "Аспарухово" и "Владислав Варненчик", бяха взети от ГЕРБ на първи тур.

 

ПЛОВДИВ

ГЕРБ взе 4 балотажа, а ПП-ДБ два. Съответно Георги Стаменов ще управлява в "Централен", Емил Русинов в "Източен", Атанас Кунчев, "Южен", Георги Гатев в "Тракия". В "Западен" и "Северен" са хората на "градската десница" - Тони Стойчева и Венцислава Любенова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата