Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ овладяха единствената независима комисия в СОС

От решенията на комисията по архитектура зависи дали продължението на метрото ще е към Студентски град или към ИКЕА

09 Септ. 2021
Илияна Кирилова

 С процедурни хватки управляващото мнозинство в Столичния общински съвет – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, овладяха единствената постоянна комисия в градския парламент, над която досега те нямаха контрол. Става дума за комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Досега тя се състоеше от 15 души, от които споменатите политически групи имаха само седем представители. Останалите осем бяха на опозицията в лицето на „Демократична България“, БСП и Борис Бонев от „Спаси София“. След днешната сесия на СОС обаче въпросната комисия вече се състои от 17 члена, като и двамата нови представители в нея са от редиците на ГЕРБ и на „Атака“.

Претекст за старта на операцията по овладяването на архитектурната комисия стана избирането на нови членове на Столичния общински съвет и разпределението им по комисии. Както е известно, неотдавна съветът бе напуснат от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, на чието място като нов общински съветник днес се закле бившият главен архитект на район „Младост“ Румен Русев, който също е представител на „Атака“. По предложение на общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО първоначално Русев трябваше да бъде разпределен като член на комисията по опазване на околната среда. След като положи клетва като общинар обаче самият Русев поиска да бъде изпратен в споменатата комисия по устройство на територията. Мотивът бе, че неговото образование и експертиза са в тази сфера. Последва протест на опозицията, тъй като според предишно решение на СОС тази комисия се състои от 15 члена. От ГЕРБ обаче веднага предложиха числеността й да бъде увеличена на 17 души, като за втори нов неин член номинираха своя представител Ирина Йорданова.

Идеята на управляващите възмути опозиционните групи и „Демократична България“, БСП и Борис Бонев напуснаха заседанието. Това обаче не спря мнозинството и само след броени минути комисията по градската среда вече се състоеше от 17 души, 9 от които са представители на управляващите.

Архитектурната комисия е една от най-ключовите в СОС, тъй като през нея минават редица важни доклади, по които тя е водеща комисия. Затова от решенията й зависи дали въпросните доклади ще стигнат до гласуване на сесия или ще бъдат върнати. Както „Сега“ нееднократно писа, именно на това, че досега ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ нямаха мнозинство в нея, се дължеше и блокирането на едно от най-съмнителните искания на властта в София в последните месеци. Става дума за предложението следващото продължение на метрото да не е към някой от гъсто населените квартали на столицата като Студентски град или с нов лъч в „Люлин“, а да е към Околовръстното шосе и към новостроящите се затворени комплекси в подножието на Витоша. Въпросното искане вече няколко пъти не успя да мине през архитектурната комисия, но след днешното увеличаване на числения й състав с представители на управляващото мнозинство пътят пред него изглежда напълно открит.

Още по темата