Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обяви бойкот на парламента

Партията се разгневи за уволнения шеф на "Пирогов", но ПП-ДБ не отстъпва

05 Дек. 2023ОбновенаЕкип на Сега
Илияна Димитрова
Десислава Атанасова

Здравеопазването и съгласуването на назначенията предизвикаха нов разрив в управлението. ГЕРБ напуска заседанията на парламента и ще участва само в тези, които засягат измененията на Конституцията. Това поставя под въпрос приемането на бюджета и данъчните закони.

Бойкотът е предизвикан от уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров. За него се разбра днес, но се оказа, че още миналия понеделник здравният министър проф. Христо Хинков е подписал договор за временно управление на болницата с хирурга от "Св. Анна" Константин Димов. Депутатите на Бойко Борисов са недоволни, че смяната не е съгласувана с тях, а Десислава Атанасова твърди, че е имала уверение от премиера, че няма да се правят рокади в спешния институт. ДПС също се обяви в подкрепа на стария директор и "Пирогов". По закон принципал на държавните болници е министърът на здравеопазването, т.е. министърът е в своите правомощия да сменя ръководството им без разрешение от парламента.

В непредвидено включване в "Лице в лице" на Би Ти Ви тази вечер Бойко Борисов повтори, че държат всяко назначение да се съгласува с тях. Обаждането му бе провокирано от участие на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, който неглижира скандала с определението, че това е просто "междинно премерване на силите". След Борисов, отношение по скандала взе и премиерът акад. Николай Денков, като даде да се разбере, че не смята да отстъпва. Той определи реакцията на ГЕРБ за "агресивна" и каза, че не вижда как някой може да има критики, че не се спазва нещо, което още не е подписано (договорката от миналия четвъртък да се изработи нов регламент за съгласуване на ключовите назначения в държавата между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС).

„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Оттам беше въпрос на време и на процедура да се вземе решение. Това е изцяло в правомощията на здравния министър – аз съм изненадан от агресивната реакция, защото работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен - тук имаме проблем”, посочи Денков пред журналисти. 

Денков отрече да е давал дума пред ГЕРБ, че няма да се освобождава директорът на "Пирогов". Запитан възможна ли е крачка назад, премиерът на свой ред попита: "На какво основание?" и увери, че ще остави министърът да действа по правилата и сам да прецени дали има основание да оттегли уволнението или да продължи процедурата.

"Министърът на здравеопазването има права. Когато твърди, че има основание, той може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра", каза премиерът. И даде пример: "Представете си да почна да се меся в областните управления на МВР". Той очаква министърът да защити позицията си пред народните представители и да докаже, че е бил прав. За депутатите каза: „Има начини, ако искат те да се намесят в този процес – да извикат министъра и да го изслушат. Но не е това начинът ти да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението”, поясни Денков.

Денков потвърди, че е виждал доклада с нарушения в "Пирогов", заради който се освобождава директорът. "Да, виждам сериозни нарушения", коментира той, като напомни, че има процедури, по които Димитров може да се защити.

 

Какво се случи по-рано

Първият сигнал за поредния проблем между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дойде от заседанието на бюджетната комисия, която трябваше да гледа три ключови за бюджета данъчни закона. Заседанието бе изненадващо отменено, след като депутатите на ГЕРБ и ДПС не влязоха и така провалиха кворума. Малко по-рано няколко сайта съобщиха, че шефът на "Пирогов" е уволнен и на негово място е назначен временно Константин Димов, лицево-челюстен хирург в университетската болница "Света Анна".

След провала на заседанието за данъчните закони, ГЕРБ свика брифинг, на който обяви, че няма да подкрепи нито един законопроект на МС, докато няма ясен механизъм за взимане на решения. "И на лидерска среща през миналата седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват нови трусове", обясни Десислава Атанасова и добави: "някой умишлено търси провокации". "Очакваме да преразгледат отношението си към мнозинството, и ако считат, че това е коректно отношение, може да продължат", каза още Атанасова. Според нея, случилото се показва, че "премиерът очевидно не взима решенията, явно някой друг, вероятно министърът на здравеопазването".

Атанасова посочи и други причини за бойкота - националният бюджет не бил одобряван от никого. "Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си", призова Атанасова. 

 

Уволнението

Самият Валентин Димитров разбра днес за уволнението си и успя да подаде жалба в съда срещу министъра. Той продължава да е на работното си място в "Пирогов", тъй като новият директор може да встъпи в длъжност едва след вписването му в Търговския регистър, което още не беше факт днес, а вече е спряно от Софийския градски съд, докато се реши дали исковата молба на стария директор е допустима и основателна.

Документите показват, че договорът с новия директор Димов е подписан на 27 ноември. На 28 ноември министърът огласи съществуването на доклад на "Вътрешен одит" в МЗ с констатации за финансови нарушения, но не каза, че е уволнил директора. Попитан дали ще го стори, той каза: "Изглежда не". Сега се разбира, че по това време Димитров вече е бил махнат. Няма обяснение защо министърът скри този факт тогава. Все още нищо конкретно не се знае и за доклада, освен че е 134 страници и сред нарушенията има и такива на закона за обществените поръчки. Разбра се обаче, че ще има още проверки в "Пирогов".

 

Защитата

Подкрепа за Димитров и "Пирогов" заявиха и от ДПС, а Делян Пеевски призова "партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради свои лични интереси".

От думи на Бойко Борисов пък се разбра, че при него са били да ходатайстват за Димитров бившият директор на института проф. Асен Балтов и проф. Христо Шивачев, който бе отстранен от конкурса за шефското място в клиниката по детска хирургия, която оглавяваше досега.

Още миналата седмица ГЕРБ подкрепиха Димитров и обвиниха ПП-ДБ, че го махат заради случая с Мустафа Емин. Болницата е на печалба, няма скандал с конкурсите, увери проф. Костадин Ангелов. Той искаше да се направи и външен одит на "Пирогов", тъй като според него констатациите на това вътрешно звено са били опровергавани от независими органи като АДФИ и Сметната палата. "Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата", заяви той преди седмица. А сега допълни, че решенията всъщност са на съвета на директорите, където представител има и МЗ. "В случващото се в момента аз съзирам политически апетити към поста на директора на „Пирогов“. Няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя", коментира още основният здравен фактор на ГЕРБ.

Самият Валентин Димитров също отхвърли обвиненията и се защити с финансови резултати, според които болницата е покрила старите си задължения и дори е излязла на печалба, само че здравната каса й дължи над 5 млн. лв. за надлимитна дейност. Според неговата позиция, към 30 юни 2022 г. той е заварил болницата със загуби в размер на 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно болницата е на печалба 307 000 лв. без просрочени задължения, твърди уволненият директор. "Към 30 октомври 2023 г. печалбата на "Пирогов" е над един милион лева и болницата няма просрочени задължения към доставчици. Тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са над пет милиона лева, а само в детския интензивен сектор са 2 593 000 лв. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата“, посочва още той.

 

Кой е Валентин Димитров

Димитров бе назначен начело на "Пирогов" от Асена Сербезова преди година и половина. И тогава в дъното на смяната беше доклад на "Вътрешен одит" за финансови нарушения в спешния институт. Сегашното уволнение означава, че в последните 3 години "Пирогов" е в непрекъснати трусове и всяка година има ново ръководство по усмотрение на често сменящите се правителства.

Тази година институтът беше в окото на няколко обществени и политически бури. Най-шумен бе скандалът с Мустафа Емин, съветник на военния министър Тодор Тагарев. Дни наред Емин и лекарите в "Пирогов" даваха напълно противоположни сведения кой се е държал по-скандално при чакане за лекарска помощ в института, но накрая пироговци надделяха и съветникът напусна поста си. Покрай него обаче майката на Даная - Ани Стоянова, разказа на свой ред какво потресаващо отношение е получила в болницата, когато се е борила за живота на дъщеря си. Разказът й породи обещание за проверки, но за тях повече не се чу.

Последното напрежение в "Пирогов" пък е от изминалите дни и е около конкурса за началник на отделението по детска хирургия. На него досегашният директор проф. Христо Шивачев, който е и национален консултант по детска хирургия, е оценен с малко над 4 и отпада от конкурса. Това извади лекари от отделението и близки на техни пациенти на протест пред болницата.

Ключови думи:

сглобка, Пирогов

Още по темата