Медия без
политическа реклама

Започват проверки за смъртта на Даная в "Пирогов"

Майката на 15-годишното момиче твърди, че в спешния институт са липсвали ключови лекарства и е имало само специализанти

14 Септ. 2023Обновена
Личен архив
15-годишната Даная даде шанс за нормален живот на четирима души, които получиха органи.

Няколко месеца след драматичните дни около 6 май, в които семейството на 15-годишната Даная се бореше да спаси живота й, изпълнителна агенция "Медицински надзор" смята да направи проверки има ли нарушения на медицинските правила при лечението на детето. Агенцията е насрочила проверки в ИСУЛ и в "Пирогов", които ще се провеждат от 25 до 29 септември. Въпреки че случаят е публичен от самото начало, служителите са се активизирали след жалба на майката Ани Стоянова. Това стана ясно днес от репортаж на Би Ти Ви, в който Ани Стоянова, адвокати и лекари коментират преживяното. В резултат на предаването вътрешна проверка разпореди и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров, който иска обяснения, като уверява, че лично ще осъществява контрол по изпълнението на указанията.

Миналата година е установено, че Даная страда от вторична имунна тромбоцитопения - трябва да се пази много от всякакви наранявания. Няколко месеца след поставената диагноза - на 27 април, детето удря главата си в леглото, а на следващия ден започва силно главоболие. Първият й преглед е на 28 април в спешния кабинет по неврохирургия на "Пирогов". Рентгенът установява, че всичко е наред и може би има леко комоцио. Лекарят изписва болкоуспокояващо и изпраща семейството. Въпреки оплакванията на детето, други изследвания не са направени, нито е отчетено заболяването й, посочват адвокатите в жалбата.

През следващите дни главоболието остава, а детето посещава хематолога си в ИСУЛ. В деня, когато трябва да получи лекарство за кръвосъсирване в ИСУЛ - 5 май, Даная отново се озовава в "Пирогов". Друг лекар прави скенер, на който се вижда хематом. Лекарят смята, че престоят в болницата ще е 2-3 дни, а от думите му семейството остава с впечатление, че няма нищо страшно. Учудващо, спешният институт изпраща близките до ИСУЛ да вземат предписаното лекарство за кръвосъсирване, защото го нямали в наличност. Този въпрос също е поставен в жалбата.

Същата нощ състоянието на Даная се влошава. Дежурният лекар я е видял при приемането, след което семейството през деня не вижда медик. Когато през нощта момичето започва да повръща кръв, идва коремен хирург, който казва, че със сигурност проблемът не идва от вътрешните органи. Майката настоява пред сестрата да се направи нещо и тя вика на помощ лекари от детска реанимация. Те реагират светкавично и преместват детето в тяхното отделение.

Започнали са тридневните почивни дни за Гергьовден, който се пада в събота. Даная продължава да се влошава и една лекарка идва при майката да я посъветва "просто бъди настоятелна, направи нещо". Следващите часове са познати на хора в цяла България, които следяха битката на Ани Стоянова за спасяването на дъщеря й чрез нейните постове във "Фейсбук" с призиви на помощ. "Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона, всички празнуват. Ако някой знае нещо... чудо, което трябва да направя, да потърся някого или каквото и да било", пише Ани в социалната мрежа. Няколко часа по-късно в двора влетява директорът на детската неврохирургия д-р Михаил Захаринов. Ето какво разказва Ани за сблъсъка си с него:

„Потърси ме на двора с "къде е майката на Даная?",  казах, че съм аз и той много заплашително каза "Ела ми“. Влязох в кабинета с една приятелка, защото мъжът ми беше след операция с патерици и не можа да ни настигне, защото бързахме и тичахме едва ли не...“.

„Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - "Затворете вратата!". В момента, в който я затворихме, той започна да крещи –"Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкова прости?! Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата - заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни“.

 

Гневът е породен от факта, че постът в социалните мрежи е стигнал до тогавашния здравен министър Асен Меджидиев и той му е звъннал лично. Сега семейството иска да се провери дали по това време в спешния институт е имало достатъчно специалисти, защото тяхната проверка показва, че на дежурството е имало само специализанти. Проверка на Би Ти Ви в регистъра на БЛС показва, че лекарят, който преглежда Даная при първото посещение в "Пирогов" няма специалност. Без специалност е и лекарят, който приема Даная в детското отделение по неврохирургия на 5 май, както и лекарката, която е прегледала Даная по време на престоя й в отделението. Останалите лекари в медицинската документация на детето са анестезиолози.

"Тогава съдействах, както бих направил дори и да не съм министър. Бих се обадил, както всеки един лекар", казва д-р Асен Меджидиев, тогава служебен министър на здравеопазването.

ПОСЛЕПИС

Впоследствие Ани Стоянова уточни, че няма претенции към екипа на детската реанимация, а за шефа й д-р Младенов казва, че е бил единственият, който е говорил нормално с нея и е проявил разбиране и емпатия. Каза и че няма нищо против специализантите. "Дълбоко уважавам избора им на професия, но имам против това, че за толкова време болницата не е обезпечена от специалист, който да поеме спешни случаи и да простъпи към хирургия при нужда. Знаете ли колко всъщност ме боли, че в този случай един или двама специализанти ще трябва да понесат лична отговорност за това, че са били оставени от ръководството им да отговарят за случаи, за които все още нямат нужната квалификация!", пише Ани във "Фейсбук". "Не са виновни и единиците висококвалифицирани специалисти, които имат своята нужда от физическа почивка. Хора, които са на ръба на силите си, защото вече са единици в тази страна", пояснява тя. И коментира:

"Бялата мафия, да така ще я нарека, уби детето ми и ще обърнем света, ако трябва, за да спрем това! Моля всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината и да застанем на страната на живота и почтеността, на страната на бъдещето за нас и децата ни.

Вярвам, че животът на детето ми не си е отишъл напразно и е време разделно.

Разделно не между пациентите и медиците, както се опитват да го изиграят, а време, в което всички ние да сме заедно и да изринем истинските виновни за погрома на здравната ни система!

Имам против липсата на мултидисциплинарен подход.

Имам против вменяването на вина в родителите.

Имам против агресията и лошото отношение.

Имам против липсата на детска болница и създаденият така наречен “обществен съвет”, който за два месеца не може да приеме един ред за функционирането си, а натиска да имаме “единна” комуникация по темата не спира!

Поради всичко това смятам за редно и въпрос на достойнство и морал проф. Хинков и директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров незабавно да подадат своите оставки".

 

Ключови думи:

Даная, Пирогов

Още по темата