Медия без
политическа реклама

Мустафа Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната

И аз споменах министъра, и лекарите дойдоха само защото той им се обади, разказа майката на Даная

05 Септ. 2023Обновена
Фейсбук

"Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството". Това обяви Мустафа Емин във Фейсбук. "Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница "Пирогов" в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки", написа той.

Емин обяви още, че "замразява" участието си в Националния съвет на "Да, България", тъй като по думите му е важно е проверката да бъде безпристрастна. Тази сутрин пред бТВ директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заяви, че проверката в болницата е завършила със заключение, че медицинските работници са прави, а Емин е употребил словесна агресия. Разбра се още, че записващите камери в "Пирогов" не възпроизвеждат звук, но шестима лекари и сестри декларирали пред директора, че Емин ги заплашил с министъра на здравеопазването. 

Скандалът около Емин избухна в края на август след фейсбук публикация на медицинска сестра от „Пирогов“, в която се твърди, че Мустафа Емин се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото. След което директорът на "Пирогов" наредил постът на сестрата да се публикува и в профила на болницата във "Фейсбук". 

Емин отрече да е настоявал за такова нещо, все пак се извини, ако е прекалил в яда си, но обясни, че са чакали в "Пирогов" 4 часа, за да зашият раната на малкото му дете. 

"Благодаря на подкрепата от семейството ми, приятели, колеги и стотици български граждани, които ценят истината и човешкото достойнство и не приемат начина на моето оклеветяване. С опита си от тази информационна атака срещу мен искам да предупредя, че този натиск ще нараства и руши доверието, ще противопоставя и провокира агресия – нека заедно се противопоставим на тази заплаха", посочва Мустафа Емин.

Часове преди Емин да подаде оставка, декларация публикува Делян Пеевски от ДПС: "Смятам, че всички ние сме длъжни да изразим ясно и високо непримиримостта си към това самозабравили се чиновници като Мустафа Емин, политици и каквито и да са се самонарекли, да си позволяват да унижават и обругават български лекари и медицински сестри, изисквайки “специално” привилегировано отношение, използвайки позициите си за оказване на натиск и принуда", написа Пеевски. Емин е от Рибново и е известен като противник на ДПС. 

 

Майката на Даная: Не говорете за агресия, преди да я изчистите от собствения си персонал

Участието на директора на "Пирогов" в Би Ти Ви тази сутрин провокира Ани Стоянова, майка на 15-годишната Даная, да напише разтърсващ пост във "Фейсбук". Ани Стоянова пише следващите думи от позицията на преживяла няколко кошмарни дни по празниците около Гергьовден, когато й се наложи да преобърне света, за да осигури медицинска помощ на дъщеря си. Даная изпадна в мозъчна смърт вследствие на мозъчно-съдов инцидент поради специфично хематологично заболяване. След като лекарите не можаха да го спасят, момичето даде шанс за нормален живот на трима души, които получиха органи в трансплантации. Ани Стоянова не говори за случая с Мустафа Емин, а принципно.

 

Гледах сутрешния блок с Директора на “Пирогов”.

Чувствам се мръсна, бясна, ядосана…

Не знам от къде да започна, но това интервю беше като излязло от учебник по манипулация.

Д-р Димитров каза “Агресията е навсякъде около нас”.

Докторе, не говорете за агресия, не и преди да я изчистите от собствения си персонал.

Къде бяхте вие, докторе, когато аз бях обиждана, когато ваш шеф на клиника ме питаше дали съм малоумна и ми крещеше и заплашваше пред 20 човека свидетели?

Къде бяхте, когато ваша сестра от детска неврохиргия ми каза, че й е писнало от мен, защото обикалям коридора, докато детето ми умираше в операционна зала.

Къде бяхте, когато с цялата злоба на света взе химикал от ръцете ми, извивайки го?

Къде бяхте, когато изгониха баща ми от двора, защото беше късно, а аз останах сама?

Къде бяхте, докторе?

Защо тогава не дойдохте да си говорим за агресия?

Докторе, защо не написахте в страницата на “Пирогов”, че и аз споменах министъра?

Защо не написахте, че министърът ви се обади лично?

Защо не казахте, че вашите лекари дойдоха, защото той ви се обади?

Ще ви кажа защо, докторе!

Защото ние отивайки в “Пирогов” с децата си, отиваме на война. Защото спокойствието, което вие би трябвало да ни давате, отдавна го няма. Защото на вас, докторе, ви пречат тичащи деца. Защото вие нямате нормална комуникация с пациенти и родители.

Защото вие, докторе, можете и да убивате…и убивате!

Убивате с неглижиране, с подценяване, с липса на специалисти, с лоши графици, с политическа зависимост, понякога и с некомпетентност.

Дано повече хора познават я министър, я политик, защото истината е, че така шансовете им са по-големи.

Без “имам човек” трудно се оцелява!

Спрете да настройвате пациентите и родителите срещу лекарите и сестрите! Спрете да настройвате едните срещу другите, за да си имате своите армии, с които да продължааате да превръщате българското здравеопазване в успешен бизнес за малцина и инструмент за политически манипулации!

Уважаеми медици, не се поддавайте на манипулациите, че ние сме едни срещу други и не оценяваме вашите трудности! Те това искат! Да не сме на една страна, за да не станем достатъчно силни, за да променим системата, така че и вие да сте добре платени и уважавани, а ние и нашите деца да получаваме качествена здравна грижа и отношение!

Д-р Димитров, очаквам да качите този текст на страницата на Пирогов.

 

 

Ключови думи:

Мустафа Емин, Пирогов

Още по темата