Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се обидиха заради предоставените им комисии в НС

От движението отказаха да вземат председателското място в социалната комисия, което им отпуснаха управляващите

22 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БТНЕС
Десислава Атанасова обвини управляващите, че "грабят от властта".

Разпределението на парламентарните комисии, за което се очакваше, че ще бъде договорено предварително между политическите сили и няма да създава проблеми, породи тежка разпра в Народното събрание. Причината беше негодуванието на ГЕРБ-СДС и ДПС от ръководните постове в комисии, които им беше отпуснало управляващото мнозинство.

Първи излезе на трибуната Хамид Хамид от ДПС, който разказа, че тази сутрин от движението научили, че техен колега ще оглави комисията по труда. Те обаче останали недоволни, че четворната коалиция не е провела никакви предварителни разговори с тях по въпроса. „Вие се отнесохте толкова пренебрежително към парламентарната група на ДПС. Няма как да приемем някой да взема решения вместо нас“, отсече Хамид. И се оплака, че днешното мнозинство се държало с опозицията по-лошо от ГЕРБ като управляващи.

Последва го Тома Биков от ГЕРБ-СДС, за да каже също, че и с тяхната парламентарна група не са консултирани за шефското място, което ще получат – на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Той определи тази позиция като синекурна и предположи, че четворната коалиция я дава, защото тази комисия не контролира нито едно министерство. В същото време обаче заяви: „Ние ще приемем това подаяние не за друго, а защото не искаме да обидим религиозните общности в България, за които тази комисия е важна.“ По-късно обаче съпартийците му се отказаха от поста, който беше поет от Андрей Чорбанов (ИТН).

От ДБ реагираха на случващото се като предложиха своя депутат Елисавета Белобрадова за председател на социалната комисия. „Грабите с пълни шепи от тази власт!“, скочи им шефът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тъй като не можаха да се разберат, депутатите излязоха в почивка. След това десните оттеглиха Белобрадова, а новата номинация за социалната комисия дойде от ПП - Искрен Арабаджиев, който беше избран. Арабаджиев е икономист по образование, който беше зам.-кмет на район "Студентски" в София от ДБ, докато не реши да смени десницата с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Към своеобразния бойкот на ГЕРБ-СДС и ДПС се присъедини и третата опозиционна формация - "Възраждане", която се отказа от предложеното й председателско място на комисията по спорта. Получи го Иван Ченчев от БСП.

Близо два часа депутатите спориха по искане на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи проведеното на изборите машинно гласуване.

 

Управляващите ДБ и ИТН отново влязоха в разпра

След разпра между управляващите Атанас Атанасов - съпредседател на ДБ в оставка, беше избран начело на комисията по вътрешна сигурност, която контролира дейността на МВР. Той, също така, е и зам.-председател на Народното събрание. Това съвместяване на постове стана възможно благодарение на поправка в парламентарния правилник, направена миналата седмица, която позволи на депутатите в ръководството на парламента да оглавяват и комисии.

Съпротива на номинацията му оказаха от ИТН. Между партията на Слави Трифонов и десните цари вражда още от миналите два парламента тази година, която се прояви и сега. Иво Атанасов, секретарят на парламентарната й група, обвини десния политик, че принадлежи на статуквото, и го призова да си направи отвод.

Атакуваният обаче не склони да се откаже от поста. "Никога не съм бил на управляваща позиция. Аз миналата година бях през цялото време на площадите и на "Орлов мост". Вас не съм ви видял там", рязко отвърна той.

Намеси се лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ, който иронично обяви, че "промяната продължава в посока да вадим скелети от гардероба".

След ожесточени спорове в пленарната зала депутатите приеха известни промени, предложени от ПП, във финансовите си правила, които са част от правилника на Народното събрание.

Вероятно спор е имало и по повод на председателското място на комисията по превенция и противодействие на корупцията. Първоначално го получи Константин Бачийски. Той е лидер на партия СЕК, една от трите формации, съставляващи ПП. Изведнъж обаче от ИТН поискаха почивка, която се проточи. И веднага след края й от ПП обявиха, че сменят Бачийски с Михал Камбарев, който също е от техните редици. Внезапната промяна не беше обяснена. Камбарев е завършил връзки с обществеността в СУ, след което "заема различни ръководни позиции", според неясната справка на ПП.

 

Как се разпределиха останалите постове

Любомир Каримански от ИТН е отново председател на комисията по бюджет и финанси, която ръководеше и в миналото 46-о Народно събрание. Той беше лансиран от неговата партия за управител на БНБ в 45-ия парламент, но неуспешно.

Изненадващо начело на комисията по конституционни и правни въпроси ще застане Милен Матеев от ПП. Очакваше се, че важната комисия, която ще се занимава с правосъдната реформа, ще бъде оглавена от по-опитен правист, като Ива Митева от ИТН. Изглежда обаче, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев е решила да я запази за себе си. Матеев е юрист, който беше избран в парламента от Велико Търново. Според биографична справка, разпространена от ПП, той е работил от 2000 г. насам като нотариус в Дряново.

Начело на комисията по здравеопазване застана хирургът Антон Тонев от ПП. Така беше нарушен принципът, прогласен от управляващите, че шефове на комисии няма да принадлежат към същата политическа сила като министрите на ресорните им министерства. Причината е, че настоящият здравен министър Асена Сербезова също е от квотата на ПП в правителството.

Комисията по енергетика отива в ръцете на Радослав Рибарски, който в момента ръководи временната комисия за енергийната криза. От ГЕРБ-СДС поискаха Рибарски да освободи този пост, но управляващите подминаха настояването им с мълчание. От ПП представят Рибарски като "специалист по енергийни инвестиции, който развива редица международни енергийни проекти".

Озадачаващ беше изборът на председател на комисията по външна политика - Венцислава Любенова от ПП. По образование Любенова е магистър по международен бизнес, а професионалният й опит включва работа като бизнес анализатор по информационни технологии във фармацевтичната индустрия. Иначе казано, тя няма никакви допирни точки с външната политика и международната дипломация.

Антоанета Цонева от ДБ и Костадин Костадинов от "Възраждане" се съревноваваха за председателското място на комисията по политиките за българите извън страната. Това стана повод за дълга дискусия, в която двете формации обясняваха концепциите си за поста и, съответно, способностите на кандидатите си. При последвалото гласуване победи Цонева.

За отбелязване е, че 9 от 16 депутати в групата на ДБ заемат ръководни постове - председатели или зам.-председатели на комисии.

 

Ето и останалите ръководители на комисии:

-икономическа политика - Мартин Димитров (ДБ);

-отбрана – Атанас Зафиров (БСП);

-регионална политика – Настимир Ананиев (ПП);

-въпросите на Европейския съюз - Драгомир Стойнев (БСП);

-околна среда и води - Манол Генов (БСП);

-електронно управление и информационни технологии - Кирил Симеонов (ИТН);

-контрол над спецслужбите и СРС - Калоян Икономов (ПП), но постът ще се поеме и от другите парламентарни групи на ротационен принцип;

-транспорт - Борислав Гуцанов (БСП);

-земеделие и храни - Пламен Абровски (ИТН);

-образование и наука - Ирена Анастасова (БСП);

-култура и медии - Тошко Йорданов (ИТН); Любен Дилов-син, депутат от ГЕРБ-СДС си направи отвод от комисията, защото " трябва да се обръщам с г-н председателю". 

-пряко участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество - Станислав Балабанов (ИТН);

-туризъм - Илин Димитров (ПП).

Още по темата