facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС

Съдебните кадровици назначиха и третия заместник на Гешев
2 721
 Илияна Кирилова

Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат значителни кариерни бонуси за съдебните кадровици след края на мандата им във Висшия съдебен съвет, бяха приети днес на второ четене в Народното събрание. Те са предложени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а в парламента получиха подкрепата и на ДПС.

Измененията дават право на членовете на ВСС да се върнат да правораздават в звено на по-високо ниво от това, от което са дошли в съвета, след като приключи 5-годишния им мандат или при предсрочното му прекратяване. Това например означава, че прокурор от апелативно ниво ще може директно да стане висш прокурор или съдия, без да ходи на конкурс. Такъв бонус има и за Инспектората към ВСС.

Освен това членовете на съвета и инспекторите се приравняват на действащите съдии, прокурори и следователи с повече от 10 години стаж. По този начин при освобождаването им от длъжност ще получат еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат като членове на ВСС и ИВСС, но не повече от 20.

От закона отпадна и задължението магистратите да декларират членството си в съсловни организации. Но остана изискването да обявяват такова в неформални и тайни организации.

Приетите от управляващото мнозинство кариерни бонуси предизвикаха сериозен негативен отзвук в магистратските среди. Преди законопроектът да бъде гласуван на второ четене, Съюзът на съдиите в България отправи сериозни критики към него. "ССБ е бил винаги последователен противник на внасянето на специален режим на привилегиите по отношение на членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС и в частност подсигуряване на техния кариерен растеж, след приключването на мандата им в тези органи, по начин, различен от законово установения за всички останали - чрез конкурс", се казва в тяхната позиция.

РОКАДА

Висшият съдебен съвет прие единодушно оставката на Пламена Цветанова, която беше предложена от главния прокурор Иван Гешев за негов заместник. Цветанова стана член на прокурорската колегия от квотата на Народното събрание през 2017 г., след като беше предложена от ДПС. Заседанието на Пленума мина без дебат, а председателстващият Боян Магдалинчев заяви единствено, че оставка само се обявява, а не се коментира.

Днес заседава извънредно и прокурорската колегия, която трябва да избере Цветанова за зам.-главен прокурор. Освен това беше взето решение тя да бъде възстановена като магистрат във Върховна касационна прокуратура. Нейната кариера обаче преминава изцяло в Националната следствена служба. Съдебните кадровици заседаваха на фона на възгласите "Гешев е позор". Под прозорците на ВСС се проведе протест, организиран от гражданско сдружение БОЕЦ.

Все още няма коментари

Още

Опозиция у нас и със свещ да дириш, няма да я намериш

30.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

770 1
Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

30.05.2020

Обновена

15952 81
Прокуратурата се уплаши да иска арест за брата на ЛиЛана

30.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7250 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×