Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП се обединиха за 10-годишната давност на дълговете

Парламентарната правна комисия одобри с пълно единодушие промяната, срещу която се обявиха дори и министерства

11 Ноем. 2020
Остава неясно дали управляващите и опозицията ще останат толкова единодушни и в пленарната зала.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Остава неясно дали управляващите и опозицията ще останат толкова единодушни и в пленарната зала.

С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и БСП през парламентарната правна комисия минаха на второ четене промените в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физическите лица. Предложението, внесено от управляващото мнозинство, предизвика остри критики от бизнеса, съдебната власт и дори от правосъдното и финансовото министерство.

Това обаче не е повлияло на депутатите. Законовата промяна е била одобрена на внезапно свикано заседание на правната комисия, продължило половин час, при това в отсъствието на нейния председател – Анна Александрова от ГЕРБ, която е в болница заради COVID-19, разказва специализираният сайт Lex. Разисквания не е имало, като подкрепа за предложението са дали и опозиционните депутати от БСП, което е позволило приемането му с пълно единодушие.

След предварителни обсъждания в работна група членовете на правната комисия се обединиха около следната формулировка: „С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено“. Въвеждат се и следните изключения, при които това правило няма да се прилага: при задължения от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество по чл. 357 от Закона за задълженията и договорите; за непозволено увреждане; за неоснователно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; за обезщетения по Кодекса на труда.

Абсолютна давност няма да тече между близки роднини – родители и деца, съпрузи, настойници, попечители, за вземания на дружество срещу управителя и докато трае съдебният процес за вземането.

Промените ще влязат в сила 3 месеца след обнародването им в Държавен вестник, решиха още депутатите.

Очаква се законопроектът скоро да влезе на второ четене в пленарната зала.

Последвайте ни и в google news бутон