Медия без
политическа реклама

ГЕРБ хареса идеята на ДПС за ценоразпис за НСО

"Не знаем за такава практика по света", обясняват от службата защо са против предложението

При инцидентните си появявания в парламента депутатът и крупен бизнесмен Делян Пеевски е с охрана от НСО.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
При инцидентните си появявания в парламента депутатът и крупен бизнесмен Делян Пеевски е с охрана от НСО.

ГЕРБ не възразява срещу законодателните идеи на ДПС, които биха узаконили странната частно-държавна охрана на почетния председател на движението Ахмед Догат и на депутата Делян Пеевски. Това става ясно при преглед на становищата по законопроекта на Министерството на финансите и МВР. Затова може да се предположи, че предложенията на председателя на движението Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и самия Пеевски ще минат през парламента.

Проектът бе внесени в началото на годината. Четиримата предлагат за охраната си да плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

МВР няма забележки и предложения по проекта, се казва в отговора на министър Младен Маринов до парламента. Предложението е въпрос на законодателна целесъобразност, пише финансовият министър Владислав Горанов. Той има възражение само за формата на документа, с който ще се регламентира плащането, като посочва, че функциите и дейностите на НСО не попадат в обхвата на Закона за държавните такси. Горанов обръща и внимание, че вносителите на проекта не са отчели хипотезата някой да не може да си плати охраната и да я откаже по тази причина. "Това би създало предпоставки за опасност. Затова трябва комисията, която решава за охраната, да преценява и дали застрашените лица могат да си я позволят. Ако нямат възможност, трябва да я ползват безплатно, смята министъра.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяснява, че не може да има становище по законопроекта, защото той засягал финансови въпроси, по които агенцията нямала компетентност.

Единственото становище против, което е постъпило в парламента, преди първото четене на законопроекта, е на началника на самата НСО Красимир Станчев. В него се казва, че потенциалният кръг от хора, които биха могли да бъдат охранявани, е 250 души. "Никой не може да прогнозира какво им е финансовото и имуществено състояние, а охраната на НСО "никак не е евтина", посочва Станчев. И допълва, че в момента такава калкулация не се прави. Той също се спира на това, че депутатите от ДПС не са изяснили какво се случва, ако има нужда от охрана, но не може да си позволи. Или ако вече я е приел, а после се окаже, че не може да си плати. Станчев пита дали платената за някои охрана не противоречи на конституцията, според която всички са равни пред закона.

"Ако не дай боже се случи нещо с охраняваното лице, което си е платило, кой ще понесе отговорността - НСО, държавата и т.н.", пише още генералът до депутатите. И допълва, че "от професионална гледна точка не възприемаме идеята. Не сме си представяли, че ще се наложи да охраняваме някое лице срещу заплащане от негова страна, не знаем за такава практика по света".

Станчев напомня, че и в момента в Закона за НСО има норма, която регламентира възстановяване на направените от службата разходи, която можело да се прецизира. Но да се отнася само за държавни институции и международни делегации на държавно ниво, предлага Станчев.

Спецобслужване

Неотдавна "Сега" писа, че НСО ползва 20 автомобила, които не са нейна собственост. Чии са колите обаче, НСО продължава да крият. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в края на м.г., че партията сама предоставя "коли и техника на НСО от години наред. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО". От службата обясниха, че плащат горивото и за колите, които ползват безвъзмездно.

Временно и безвъзмездно

И макар че НСО е взела чужди коли - на ДПС, за да вози и пази Пеевски и Доган, в същото време е предоставила 6 от своите автомобили на други ползватели - временно и безвъзмездно. Това става ясно от отговори на  службата на въпроси, зададени от гражданското сдружение БОЕЦ по Закона за достъп до информация. Колите са дадени на болниците "Александровска" и "Лозенец", ЦИК, здравното министерство, Сметната палата и Народното събрание, гласи информацията от НСО, предоставена на "Сега" от БОЕЦ. Горивото, консумативите и ремонтът на автомобилите са за сметка на ползвателите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата