Медия без
политическа реклама

ГЕРБ атакува със спецкомисия ПП и ДБ заради „Нексо“

Целта е да се обвържат двете формации с компанията и отправените й обвинения за сериозни нелегални дейности

18 Яну. 2023
Според Десислава Атанасова комисията трябва да установи „как се финансират определени политически партии“.
БГНЕС
Според Десислава Атанасова комисията трябва да установи „как се финансират определени политически партии“.

По искане на ГЕРБ-СДС Народното събрание създаде с решение временна комисия, която да се занимае с казуса около компанията за криптовалута „Нексо“, която прокуратурата разследва. Хората на Бойко Борисов дадоха да се разбере, че разследването на комисията ще бъде изцяло политическо, защото ще се фокусира върху търсенето на евентуални връзки на компанията с ПП и ДБ – големите противници на герберите в сегашния парламент.

Предложението беше одобрено от 190 депутати от всички парламентарни групи, без "против" и "въздържал се". За председател на комисията беше избран зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Според официалното й наименование комисията ще се занимава с „установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и и NEXO Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и и NEXO Capital и свързаните с тях лица.“ От първия ден на скандала ДБ и ПП биват атакувани, че се свързани с "Нексо", и името на комисията подсказва, че идеята зад нея е да се навържат двете формации с обвинения в купища сериозни нелегални дейности.

ПРИНЦИПИ ИЛИ ПОЛИТИКА

ДБ и ПП обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, за да не остане съмнение, че крият нещо. Христо Иванов – съпредседателят на ДБ, заяви, че комисията се прави с предизборна и пропагандна цел. Той предположи, че тя ще бъде използвана, за да „изтича“ информация от прокурорското разследване в публичното пространство, която иначе представлява следствена тайна. Иванов настоя комисията да се използва като възможност за разговор между политиците за финансирането на партиите, както и за приемането на закон за лобизма, който да уточни какви са нормалните отношения между политиката и бизнеса.

След него изскочи на трибуна водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя яростно настоя, че темата на комисията ще бъде друга – да се разбере „как се финансират определени политически партии“. И предупреди, че ДБ „ще има много да обясняват“ за дарения от компания, обвинявана във финансиране на тероризъм, а ПП - за бившия финансов министър Асен Василев и криптовалутите. А принципния въпрос за партийното финансиране Атанасова небрежно отпрати към следващите парламенти.

ПРОКУРОРСКИ УЙДУРМИ

Мирослав Иванов от ПП прогнозира, че комисията ще доведе единствено до „загуба на пленарно време и политически внушения“. Той изтъкна, че ако има данни за противозаконни действия, това трябва да се установи от прокуратурата, да се повдигне обвинение, което да се разгледа от съда. „Проблем политически няма, има ангажимент на институциите да си свършат работата“, обобщи Иванов, което предизвика недоволен рев от редиците на ГЕРБ. А съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов рязко заяви, че цялата история е "една уйдурма на прокуратурата", за да могат ГЕРБ и ДПС да "тричат" опонентите си.

Асен Василев - съпредседателят на ПП, даде да се разбере, че не бива много да се разчита на обвиненията на прокуратурата. Той си спомни, че кабинетът "Петков", в който участваше, често е гласувал обезщетения, защото някой е осъдил държавното обвинение, след като то не си е свършило работата. Василев заговори за ИТ индустрията, тъй като в залата се чуха гласове, че служителите на "Нексо" са били принуждавани да правят дарения от свое име на политически партии. Лидерът на ПП изтъкна, че за някои ИТ специалисти 20 000 лв. е месечната им заплата, т.е., това са добре платени хора, които имат избор къде да работят, и трудно могат да бъдат принудени да направят нещо, което не искат.

МИШЕНАТА НА ДПС

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев беше категоричен, че парламентът трябва да се намеси по казуса с „Нексо“, тъй като проблемът е политически. Аргументът му беше, че за втори път, след аферата с Ружа Игнатова, България е замесена в скандал с криптовалути и това се отразява на имиджа на страната.

Тук Цонев обяви каква трябва да бъде мишената на комисията - „кръгът Капитал“, редовният виновник на движението за всичко. Той обвини медийната група, към която принадлежи "Капитал", че е промотирала продуктите на „Нексо“, както и че стои зад партии в парламента. Стигна и по-далеч – обвини я, че е в „основата на политическата криза“. „За нас това е основното зло“, обобщи Цонев. Малко по-късно по сходен начин се изказа председателят на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който се оплака „колко бой е ял“ от „Капитал“.

Малко по-късно водачът на ДПС Мустафа Карадайъ специално поиска към наименованието на комисията да се добави "Нексо Кепитъл" - дружество от групата на "Нексо". Причината беше, че думата "кепитъл" е отправка към "кръга Капитал", който ДПС нарочи за врага.

Последвайте ни и в google news бутон